Необходимите средства са около 3 млн., а те се очакват да бъдат възстановени от застрахователите
Държавата ще подпогне автобусните превозвачи в размер на 40 млн. До края на годината средствата се очаква да бъдат разплатени, за да може браншът да получи глътка въздух в днешната ситуация, свързана с COVID кризата. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет.

България ще подаде жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета "Мобилност", тъй като по думите му, той е доста дискриминационен спрямо българсия автобусен и автомобилен международен транспорт.

Около 2 млн. лв. са разходите по спасителната операция за „Vera Su”


"Направихме успешна операция по отношение на кораба "Vera Su". В момента е на сух док и той ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Корабът е задържан като българска собственост и ако разходите не бъдат покрити от застрахователите, той ще бъде продаден на открит търг, за да може тези разходи да бъдат възстановени.

България ще строи и изгражда мултифункционален модерен кораб, който ще покрива нуждите за спасителни и издирвателни операции. Може да бъде ползван и за практическо обучение на студенти, уточни министърът на транспорта. Същевременно може да бъде използван и за научноизследователски дейности и мисии.

България ще има свой собствен специализиран кораб за търсене и спасяване

Разходите по възстановянето на Vera Su ще бъдат около 3 млн. лева. "Кораб, който беше потънал и "умрял", успяхме да го извадим и съживим. С тези 3 млн. лева отново ще може да плава във вода, макар и не в перфектно състояние.

Очаквайте подробности.