Държавата ликвидирала половината престъпни групи
Държавата ликвидирала половината престъпни групи / снимкa: www.government.bg

Премиерът Сергей Станишев се срещна с главния прокурор Борис Велчев и със заместник-главните прокурори и началниците на отдели във Върховната касационна прокуратура.

Повече от половината престъпни групи, които бяха набелязани в края на миналата година, вече са преустановили дейността си, съобщи главният прокурор Борис Велчев на срещата с премиера. Двамата са единодушни, че за това не се говори достатъчно и трябва да бъдат предприети мерки за публичност на резултатите от борбата с организираната престъпност и корупцията.

Главният прокурор посочи още, че дълго време престъпните групировки у нас са действали безнаказано и това прави работата много трудна. По думите на главния прокурор, става дума наистина за много малък брой хора, които обаче са установили сериозни контакти през годините. Тези хора трябва да бъдат подложени на тотален натиск по всички направления, подчерта още Борис Велчев пред премиера Сергей Станишев.

38 случая на корупция, от които седем по високите етажи на властта, са отчели в Брюксел главният прокурор Борис Велчев и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. По отношение на борбата с корупцията Велчев бе категоричен, че усилията трябва да са систематични и да имат повече от едно проявление.

Едновременно с това не трябва да спира процесът на събиране на доказателства, защото подобен натиск прави престъпните групи уязвими, кара ги да правят грешки и да излязат на светло. Все още има системни слабости в контролните органи, отговорни за усвояването на средствата от еврофондовете, каза още главният прокурор. Според него не трябва да бъде подценявана корупцията на по-слабо забележимите ниски и средни равнища. Там се случва истинската корупция, подчерта главният прокурор.