Държавата дари по 10 000 лв. за забавления на училища с медалисти
Държавата дари по 10 000 лв. за забавления на училища с медалисти / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Държавата дари по 10 000 лв. за забавления на училища с медалисти
56384
Държавата дари по 10 000 лв. за забавления на училища с медалисти
  • Държавата дари по 10 000 лв. за забавления на училища с медалисти

По 10 000 лева получиха 11 училища от цялата страна за високите постижения на своите ученици от международни олимпиади и състезания по математика, информатика и природни науки. На церемония премиерът Бойко Борисов и министърът на образованието Сергей Игнатов връчиха паричните награди, отпуснати с решение на Министерския съвет.

Всеки от 62-мата медалисти получи и специален IT подарък. Младежите са представили страната ни в състезания през 2011-та и 2012-та година, като са извоювали 13 златни, 23 сребърни и 26 бронзови медала. Над една трета от медалистите са ученици от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски".

Държавата дари по 10 000 лв за забавления на училища с медалисти
netinfo

България има изключителен напредък в класациите за конкурентоспособност и за висше образование, заяви пред наградените ученици министър Сергей Игнатов. С този напредък беше обвързано пожеланието, което премиерът Бойко Борисов отправи към младежите: „Вие, когато дойдете на власт, ще отидете на първите две-три места, убеден съм. Бъдете живи и здрави. Тези пари ги използвайте не само във вашата научна дейност и това, което правите. Те са допълнителни пари, които даваме, да се повеселите с тях, да си направите екскурзия или нещо, което да ви е приятно, защото на тези години животът е най-хубав".

Заради големия брой на извоюваните медали Софийската математическа гимназия ще получи още 10 000 лева към предварително обявената сума. Колко подготвени са българските математици и какво дава математиката, споделиха нейните възпитаници Александър и Грегориан, които са медалисти от балкански олимпиади по математика.

„Подготовката на българските математици е доста силна. Като цяло турците и румънците са най-голямата конкуренция", каза Александър.

„Приятно ми е да се занимавам с математика, имам нещо вродено. Харесва ми да решавам някои трудни проблеми и мисля, че ще ми даде добър старт за развитие в бъдеще", добави Грегориан.

Държавата дари по 10 000 лв за забавления на училища с медалисти
netinfo