Двойни глоби за бясно шофиране
Двойни глоби за бясно шофиране / БГНЕС, архив

Глобите за собственици, които допускат или преотстъпват управлението на колата си на хора без книжки се увеличават драстично.

Предвижда се и двойно увеличаване на санкциите за т.нар. „бясно шофиране". Това коментира в парламента днес председателят на Транспортната комисия Настимир Ананиев от Реформаторския блок по повод затягането на мерките против неправоспособните шофьори и нарушителите по пътищата, съобщиха от Реформаторския блок.

Той припомни, че едни от най-тежките катастрофи през последните години са причинени именно от неправоспособни водачи. По думите му има две групи рискови водачи без книжка, които МВР залавя - такива, които никога не са били правоспособни, и такива, на които им е била отнета книжката или казват, че не притежават такава, за да не им бъде отнета.

Глоба 1000 лв. и без книжка година - ако участваш в гонки

С предложението, което направихме между първо и второ четене, се прецизират текстовете, касаещи категорията „нов водач", като се обединихме около дефиницията, че това е всяко лице, което придобива категория „В" за пръв път, независимо от възрастта му, посочи Ананиев.

Борисов: Да се взимат колите на пияни шофьори и участници в гонки

Те ще имат ограничение в мощността на автомобилите, които ще имат право да управляват - до 75 kW, като от МВР - Пътна полиция предложиха да се добави и ограничение до 1 200 куб. см. Също така новите водачи ще шофират по-мощни автомобили само в присъствието на придружител, допълни още мерките Настимир Ананиев.

Според него мерките за увеличаване на глобите, които са предложени чрез промените в Закона за движение по пътищата, ще имат превантивен ефект върху водачите, които шофират без книжки.

По отношение на изискването за зимни гуми, нормата гласи, че между 1 декември и 1 март гумите трябва да са с грайфер по-голям или равен на 4 мм, гумите да са предназначени за зимни условия или да се ползват с вериги, обясни промените в закона председателят на Комисията по транспорт.