Борисов: Да се взимат колите на пияни шофьори и участници в гонки
Борисов: Да се взимат колите на пияни шофьори и участници в гонки / снимка: БГНЕС, архив
Борисов: Като приберем 6-7 поршета, да видим с какво ще си правят гонки
81989
Борисов: Като приберем 6-7 поршета, да видим с какво ще си правят гонки
  • Борисов: Като приберем 6-7 поршета, да видим с какво ще си правят гонки

Премиерът Бойко Борисов поиска драстични мерки срещу шофьорите-нарушители и постави задача на МВР и правосъдното министерство - в срок до понеделник да подготвят нужните законодателни промени.

Това стана ясно от публикуваната стенограма от проведеното днес заседание на кабинета.

Борисов даде и своя идея за наказание - ако един шофьор бъде хванат при участие в гонка, с алкохол или без книжка, да му се отнема колата за една година и да бъде закарана на паркинга на Жандармерията, за който нарушителят сам да плаща.

Заради неудовлетвореността си от предложенията на МВР срещу войната по пътищата, премиерът Борисов възлага на ръководствата на всички министерства да се включат в разработването на нови, драстични мерки за превенция на безразсъдното шофиране и катастрофите с фатален край.

"Войната в Афганистан е с по-малко жертви годишно от това, което се случва в България", категоричен е премиерът.

Самият той предлага при залавяне на участник в гонка, да му се отнемат книжката и колата за една година, за да не бъде потенциална опасност за други хора.

Вицепремиерът Томислав Дончев обаче допуска, че може да има проблем с текста за прибирането на колата, и предлага да се разпише мярка сваляне на номерата.

Бойко Борисов категорично отхвърля това, тъй като хората можели да карат и автомобил без номера, и отсича - като падне текстът, да се оправят други.

Според него законодателните мерки ще позволят на полицията в София да се справи с гонките чрез пет операции, а паркингът на Жандармерията е достатъчно голям, за да побере колите, чиито собственици ще плащат и наем за престоя. Премиерът цитира и статистика в подкрепа на исканията си - само за седмица МВР са хванали 3000 шофьори без книжка, стотици българи губят живота си в катастрофи за година, а социалното министерство харчи по 1,6 млрд. лв. годишно за инвалидни пенсии.

В заключение, Борисов прогнозира поразителен ефект след влизане в сила на такъв законопроект - напълване на двора на Жандармерията с ферарита и поршета:

„И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите. Това ще даде резултат на другия ден, след като се публикува законът. Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Ще напълним двора на жандармерията с ферарита и поршета...".