Две парламентарни комисии може да нищят охраната на Местан
Две парламентарни комисии може да нищят охраната на Местан / БГНЕС

Предстои да организираме евентуално заседание на вътрешната комисия и на нашата комисия. Това каза председателят на комисията за контрол на службите Димитър Лазаров на въпрос за охраната на бившия председател на ДПС Лютви Местан.

В началото на месеца Лютви Местан разказа как му била свалена охраната. Според него е странно съвпадение, че ултиматумът да подаде оставка съвпада със свалената му охрана. От Националната служба за охраната тогава излязоха с изявление в което категорично заявяват, че решенията за охрана се взимат само по закон. Решение на кого да се осигури охрана се взема от комисия, в чийто състав е главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО.

Главният секретар на МВР обясни за охраната на Лютви Местан

Комисията разглежда всеки един случай самостоятелно, като преценява нивото на застрашеност, вида, обхвата и срока на мерките за охрана. Вчера на въпрос колко пъти е заседавала комисията в периода от 20 декември до края на 2015 г. главният секретар на МВР Георги Костов каза, че тя е имала едно заседание на 21 декември.

"Тогава по искане на председателя на комисията и по предварителна уговорка между нас, аз дадох доклад относно степен на застрашеност по действителен сигнал, извършван в МВР. В МВР се е извършила проверка по конкретен сигнал, от конкретно лице, за конкретен човек. Този сигнал - преценката на органите извършили проверката е, че е ниска степен на застрашеност за обекта. Това съм дал и като становище", заяви главният секретар на МВР вчера.

Всяка първа сряда има т.нар. блицконтрол и в ресорните комисии ходят съответните министри, на които депутатите задават въпроси. Спецкомисията ще прави това всеки месец с представители на службите. Днес тя изслуша председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Източник: БГНЕС