Повдигнати са две обвинения на задържания за тройното убийство в пловдивското село Рогош. Едното е за квалифицирано убийство на повече от едно лице със средства и по начин, опасни за живота на мнозина. Второто обвинение е за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Това съобщи Галина Андреева от Окръжна прокуратура – Пловдив на съвместен брифинг в селото с полицията и служебния министър на МВР Иван Демерджиев. 

Разкриха подробности за тройното убийство в Пловдивско (ВИДЕО)

Мъжът е на 39 години. Той се е укривал в дома на майка си, където е завел и своето семейство впоследствие. В момента на задържането му е бил въоръжен. Алкохолната му проба е била отрицателна, допълниха от прокуратурата. 

Оръжието и боеприпасите му са иззети. Извършен е личен обиск.

Той е задържан за 72 часа след повдигане на обвинението.

"Тече разпит, той дава обяснения по случая", посочи Андреева. Разпитани са и свидетели, приобщени са множество веществени доказателства

"Предисторията на случая е имотен спор между близки роднини", посочи прокурорът като обясни, че ескалирането на напрежението е дошло от търсене на правата от едната страна по отношение на имота. Тепърва предстои да се устаноив дали той е законен, или не.

Законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или затвор без право на замяна. 

Министър Демерджиев посочи, че в посока превенция с прокуратурата са набелязали мерки и решения, включително свързани за намиране и изземане на подобни оръжия, които мога да служат за подобен тип престъпления.

"Не говорим за конкретни махали, а за стари, тлеещи конфликти, подобни на този, който не е от вчера, който е ескалирал вчера. Там, където има подобни конфликти, има опасност те да се възпламенят, ние ще вземем мерки, включително ще търсим дали страните по тези конфликти разполагат с такъв тип оръжия", каза служебният министър.
 
За случая в Рогош се извършва проверка в тази посока. "Мен лично ме интересува имало ли е в последните години такива сигнали и взети ли са адекватните мерки. По действията, които ще предприема, ще разберете, ако се установят такива действия или бездействия на служители на полицията, по някакъв начин допринесли за този инцидент, незабавно ще се вземат метрки, ще се наложат съответните наказания", категоричен бе Иван Демерджиев.
nova.bg