Две момичета се удавиха в язовир в Мандра край Хасково
Две момичета се удавиха в язовир в Мандра край Хасково / снимка: DarikNews.bg, Милена Михова

12-годишната Николета Николова и с година по-голямата Цветелина Атанасова, ученички от хасковското ОУ „Христо Смирненски" са двете момичета удавили се снощи на язовир Мандра. В инцидента по чудо оцеляват 16-годишната сестра на Николета - Даниела и връстничката й Гергана Георгиева.

Четирите приятелки опитали да преминат през брод във водата, без да подозират че в страни от него дълбочината на водата достига 7-8 метра. Четирите били нагазили до колене, държейки се за ръце когато двете по-малки момичета започнали да потъват. Това разказа за Дарик бащата на оцелялата Гергана, Ангел Георгиев. Гергана и Даниела направили безуспешни опити да измъкнат давещите се, но и те започнали да потъват. На помощ се притекли рибари. Те помогнали на по-големите момичета.

Малката Николета била извадена от водата мъртва. Изпадналата й в шок сестра Даниела успяла по мобилния си телефон да извика на помощ приятеля си Борис Миленчев, който бил с момичетата минути преди инцидента. Пробягах целия път на връщане към мястото. Когато отидох хора се опитваха с изкуствено дишане да свестят едно от малките момичета. Помогнах в издирването на другото, каза Борис, който тренира плуване.

Язовир Мадара, където се удавиха момичетата е охраняем, държи се под аренда, казаха хора от селото. Теп рипомниха, че в него през последните години постоянно стават инциденти. Преди година от водите бе изваден автомобил с двама удавници, през 2005 г. пък 4-годишно дете едва не загина когато колата на рудителите му падна в язовира. Погребенията на Николета и Цветелина са утре в родното им село Орлово.