Две ХИВ-позитивни бебета са родени у нас през последната година
Две ХИВ-позитивни бебета са родени у нас през последната година / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Две ХИВ-позитивни бебета са родени у нас през последната година
47618
Две ХИВ-позитивни бебета са родени у нас през последната година
  • Две ХИВ-позитивни бебета са родени у нас през последната година

За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора от ХИВ/СПИН намалява, съобщиха от Министерство на здравеопазването. До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група са били 55% от новорегистрираните серопозитивни. Освен това долната възрастова граница през 2010 г. беше критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години.

Към момента в страната са регистрирани 1438 ХИВ-позитивни, като 166 от тях са открити през тази година. Сред тях са две новородени бебета, чиито майки са били носителки на вируса, както и 80-годишен мъж, изследван в болница по друг повод.

56 души или близо 34% от новоинфектираните са хора, употребяващи наркотици, 43- ма пък са хомосексуалистите, съобщи доктор Тонка Върлева и допълни, че 135 от тях са мъже и 31 жени

Лекари и фармацевти смятат, че е напълно възможно в следващите няколко години да се открие ваксина срещу коварното заболяване, съобщи професор Христо Тасков: "През последните 2 години се откри, че има антитела, които могат да блокират вируса да не влезе в клетката, и в момента се извършват усилени изследвания в тази област".

Над 34 милиона души живеят с ХИВ/СПИН по целия свят.

На 1 декември - Световния ден за борба срещу СПИН, започва Националната информационна АНТИСПИН кампания. Тя се провежда за осма поредна година и се организира от Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации. Тази година тя е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и към толерантното отношение към хората, живеещи с болестта. Мотото на кампанията е "Презерватирай се!" и има за цел да напомни, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции.

По време на Националната кампания в цялата страна ще се проведат редица събития. На 1 декември в София ще бъдат разположени мобилни кабинети за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, където всеки желаещ може да се тества, при следния график:

- от 10.00 до 16.00 ч. на "Попа";
- от 10.00-13.00 ч. на паркинга пред централния вход на търговски център The Mall на бул. "Цариградско шосе" №115;
- от 17.00 до 19.30 ч. в подлеза на метростанция "Сердика";
- на 1-ви и 2-ри декември през целия ден в Нов български университет.