"Демократи за силна България" ще преговарят с "Продължаваме Промяната" за общо явяване на предсрочните парламентарни избори на 2 април. 

Това бе решено Национално съвещание на ДСБ, съобщи NOVA.

Гости на форума бяха Владислав Панев - съпредседател на ПП "Зелено движение", Христо Иванов - председател на ПП "Да, България", Кирил Петков - съпредседател на ПП "Продължаваме Промяната".

Днес ще видите първата стъпка на един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение. Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Петков заяви, че през следващите три месеца този процес ще продължи като лавина. “Надеждата на всички българи, че заедно можем повече ще се случи през точно такива стъпки, които започваме днес. Тук сме, за да започнем този процес, който ще е много по-голям, отколкото сбора на няколко партии”, каза лидерът на ПП.

Според него добрите сили са се фрагментирали и сега те ще бъдат обединени. “Всички хора от задкулисието ще започнат да се страхуват”, добави Петков.

От своя страна лидерът на ДСБ изрази очакване, че тъй като де факто предизборната кампания е започнала, тепърва ще извират все повече от страна на ГЕРБ.

Атанасов: Вече сме в предизборна кампания - компроматите от ГЕРБ ще извират още повече

„Важното е друго. Аз бях част от делегацията на премиера Петков, когато ходихме в Украйна и срещата със Зеленски. Знаете ли кое беше основното изречение на разговорите в един бункер? Г-н Зеленски каза: Благодаря на българското правителство, че не пречи на нашите търговски отношения с вашата военна индустрия“, обясни Атанас Атанасов.

Той каза пред журналисти, че очаква да получи мандат да водят преговори за съвместно явяване на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ на предсрочните парламентарни избори. Атанасов посочи, че си поставят за цел да са първа политическа сила, защото е много важно кой ще управлява страната до местните избори.

ДСБ няма да се обезличи, ако влезе в коалиция с “Продължаваме промяната”, заяви Атанасов.

На днешния Национален съвет Атанасов се надява да получи мандат за коалиране с ПП.

Според Атанасов ситуацията в България днес напомня на 1997 г. Битката е между реформаторските и реставраторски сили. “Или ние, или те”, каза той, използвайки тази революционна фраза.

Атанасов подчерта, че ДСБ са стожерът на евроатлантическите ценности, но в предстоящата битка не искат да са сами, а заедно с ПП. Той смята, че ако се постигне обединение между ДСБ и ПП, могат да бъдат спечелени предсрочните избори. “Тези избори са много важни, трябва да работим за висока избирателна активност. Трябва да бъдем в следващата битка заедно, за да бъдем първа политическа сила и да получим първия мандат за съставяне на правителство”, заяви Атанасов.

Той посочи, че не е маловажно кой ще управлява преди местния вот наесен. „Тази кампания ще бъде тежка, битката за местната власт ще бъде жестока. Борисов иска да се върне на бял кон“, каза лидерът на ДСБ.

Атанасов смята, че ако се постигне обединение между ДСБ и ПП, могат да бъдат спечелени предсрочните избори. “Тези избори са много важни, трябва да работим за висока избирателна активност”, заяви Атанасов. Той посочи, че не е маловажно кой ще управлява преди местния вот наесен.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов от своя страна посочи, че спехът на следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно, демократическо и реформаторско управление.

„Пред очите ни България започва да мутира в някаква президентска квазирепублика“. Той призова ПП и ДБ да наложат такова управление, което да реформира България и тя да се движи в посока на Европа. Иванов се обяви категорично и в подкрепа на членството на страната в еврозоната, защото „България заслужава да е в сърцето на Европа“.

След заседанието бе разпространен и текстът на резолюцията: 

Националното съвещание на ДСБ:

1. Оценява постигнатото от коалиционния формат Демократична България като успешно. Отстояването на демократичните ценности е единствената гаранция за генериране на модерни десни политики и реформи. Основна цел трябва да бъде запазването и бъдещо консолидиране на обединението.

2. Отчита необходимостта от обединение и концентрация на реформаторските сили в България на предстоящите парламентарни и местни избори, за да бъдат пресечени опитите за реставрация на корумпираното управление на Борисов с помощта на партиите на статуквото и изборни фалшификации.

3. Отчита необходимостта от укрепване на парламентарната република и парламентарното управление, съставяне на стабилно правителство, което да гарантира националната сигурност, както и да бъдат пресечени всички опити за тласкане на държавата към република с президентско управление.

4. Оценява продължителното управление под формата на служебни правителства, назначени от президента Румен Радев, като опасно за демокрацията, евроатлантическата ориентация и икономическото развитие на България, и влиянието й в региона.

5. Подкрепя усилията на ръководството на партията за постигане на общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на Демократична България - обединение с ПП Продължаваме промяната като единствена възможност за тяхното спечелване, излизане от политическата криза и излъчване на управление, което:

• да реформира българските институции, да проведе истинска съдебна реформа, да изкорени корупцията и осигури икономически растеж, чрез който чувствително да се повишат доходите и благосъстоянието на българските граждани.

• да модернизира българската армия и служби, да изпълни необходимите условия за приемане на България в Шенген и Еврозоната, да укрепи евроатлантическата ориентация на България и да се утвърди като надежден партньор в ЕС и НАТО, решително да противодейства на заплахите от Кремъл и всякакви опити за отклоняване от външнополитическа ориентация на България.

Във връзка с гореизложеното, дава мандат на председателя на Демократи за силна България за преговори за предизборна коалиция на предстоящите парламентарни избори за общо явявяване във формат партии от Демократична България и ПП Продължаваме промяната.

6. Възлага на общинските и областните структури на партията да водят преговори за широко обединение на реформаторските сили с цел издигане на общи кандидатури за на предстоящите местни избори. Отсраняването на ГЕРБ и ДПС от местната власт е единствената възможност за преодоляване на корупцията и феодализацията на българските общини като единствена възможност за трайна политическа стабилност и благополучие на българските граждани.