ДСБ иска дебати в НС за образователната стратегия
ДСБ иска дебати в НС за образователната стратегия / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Демократи за силна България ще поискат дебати и изслушване на премиера в Народното събрание за това как се изпълнява Стратегията за образование. Това съобщи лидерът на ДСБ Иван Костов.

Тъмносините ще търсят общи действия с останалата опозиция в парламента, за да бъдат насрочени тези разисквания.

Трябва да се види какво не е наред – дали проблемът е в приетата стратегия за образованието или в нейното изпълнение, обясни Иван Костов.

Според него правителството водело по надменен начин диалога с учителите. Не са виновни учителите за спряната реформа – не може да се казва, че исканията им за увеличение на заплатите не са справедливи, само защото образованието не е реформирано, каза още лидерът на ДСБ. По думите му е недопустимо новата учебна година да не започне в българските училища.

Основна задача на ДСБ през новия политически сезон ще бъде да се противопоставят на предлаганите от управляващите данъчни промени, които ще се обсъждат в парламента. Лидерът на партията Иван Костов декларира, че тъмносините ще се противопоставят на намерението да се въведе данък и върху минималните заплати, за да не се отежнявало допълнително положението на хората с най-ниски доходи.

Според Костов високата инфлация удряла най-вече пенсионерите и тези с ниски доходи. Очаквало се през август цените да бъде с 12 на сто по-високи от тези през същия месец на миналата година. А само при храните поскъпването, според тъмносините било с 24 процента.

Иван Костов съобщи, че ДСБ ще предложи единна данъчна ставка за доходите от 16 процента, но при запазване на необлагаемия минимум и елементите на семейното подоходно облагане. Тъмносините щели да настояват за намаляването на ДДС. Групата на Костов ще внесе свой пакет данъчни предложения в НС, с които иска да се противопостави на повишаването на общата данъчна тежест, която щяла да бъде според изчисленията им 42 процента.

От ДСБ съобщиха още, че продължават разговорите със СДС за съставянето на обща листа с кандидати за общински съветници в София.