В деня, в който Върховният касационен съд заяви, че ще се произнесе във възможно най-кратък срок по делото за вписването в /Регистъра на политическите партии/ на промените в БСП, приближените до Корнелия Нинова - Георги Свиленски и Иван Ченчев решиха да подадат документи за регистрация на партията в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предсрочните избори на 27 октомври. 

"Направили сме всичко по закон. Дадохме перспектива и дадохме възможност българските социалисти да гласуват", заявиха пред журналисти Свиленски и Ченчев и бяха категоричен, че те все още са членове на партията, въпреки че на 1 септември Националният съвет на БСП изключи тях и Корнелия Нинова от лявата формация.

Той припомни, че законовият срок за регистрация на партиите за участие в предстоящите парламентарни избори е 11 септември и няма време.

БГНЕС

„След като няма свикан Конгрес, който да констатира оставка на председател, всякаква друга регистрация може да бъде оспорвана от трети лица. Тези хора изправят под опасност регистрацията на БСП“, каза Ченчев, позовавайки се на закона и на Устава на левицата.

„Каквото и да реши съдът, регистрацията поне да я има“, допълни той.

Георги Свиленски беше категоричен, че не може да се случи ситуация като при ДПС.

„БСП е едно. В актуалното състояние ясно е записано кой представлява партията, няма двама представляващи, има един и това е Корнелия Нинова“, каза той. 

БГНЕС

Ръководството на БСП: Няма да допуснем 133-годишна партия да бъде открадната от няколко човека

От своя страна Изпълнителното бюро на НС на БСП заяви в съобщение до медиите, че БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во НС в коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

"Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в разрез с морала и политическата логика. Продължаващите им опити да злоупотребяват с името на партията, да внасят разделение и да демотивират социалистите и симпатизантите на лявата идея вече предизвикват единствено съжаление и насмешка", посочиха оттам.

"Внесените в ЦИК документи за регистрация на БСП от Свиленски и Ченчев – лица, които вече не са членове на БСП, представляващи Корнелия Нинова, която вече не е нито председател, нито член на БСП, с подписка, която не е събрана от легитимните местни структури на партията, е опит съзнателно да се навреди както на БСП, така и на широката лява коалиция. Това се прави в интерес на сили, които не искат да има силна българска левица. Легитимното ръководството на БСП ще пристъпи към регистрацията на КП „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ за участие в предсрочните парламентарни избори веднага щом Върховният касационен съд след заседанието оповести своето решение по вписването на Атанас Зафиров като изпълняващ функциите председател на БСП. Очакваме ЦИК да отхвърли регистрация по внесените днес от Георги Свиленски и Иван Ченчев документи, защото в избори би следвало да участват партии, а не откраднати абревиатури", допълниха от формацията. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня