Напрежението в БСП се нажежи още повече след днешния ключов ден. Административният съд в София потвърди решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България", съобщиха от пресцентъра на БСП. Оттам добавиха, че това е поредната важна стъпка на социалистите по пътя към широкото ляво обединение. Решението дойде в деня, в който "БСП - Обединена Левица" подписа коалиционно споразумение. В него се подписаха близо 20 политически субекта от ляво-център. 

Съдът реши: Зафиров представлява коалицията „БСП за България“ в ЦИК

БСП Обединена левица
БСП, пресцентър

БСП Обединена левица
БСП, пресцентър

"Сигурен съм, че от днес политическият пейзаж в България е много по-различен, вече има реална алтернатива и тя се нарича "БСП - Обединена Левица", заяви Зафиров и допълни, че през следващата седмица предстои да се присъединят още няколко партии към коалицията.

Преди подписването изпълняващият функциите председател посочи, че в политиката няма място за "аз", има място за "ние". 

"Решението беше обжалвано в опит на бившия председател и бивш член на партията Корнелия Нинова и неправомерно опълномощените от нея изключени от партията бивши членове Иван Ченчев и Георги Свиленски да блокират явяването на БСП на изборите в широко ляво обединение. Днес съдът категорично отхъврли тяхното искане", заявиха още от БСП.

Ченчев и Свиленски ще обжалват решението на Административния съд за Зафиров

"Решението на Административен съд София-град не е окончателно и ще бъде обжалвано пред ВАС", написаха в позиция до медиите от своя страна Иван Ченчев и Георги Свиленски от БСП.

"Още повече това решение се отнася за сега съществуващата коалиция „БСП за България“ и за 50-то Народно събрание, а не за изборите за 51-то и за бъдещи коалиции", коментираха ще Ченчев и Свиленски.

По думите на Атанас Зафиров, обаче, това решение е в контекста на решението на Софийския градски съд, "в контекста на нормалната правна, политическа, морална, житейска и всякаква логика."

Според него е абсурдно хора, които са изключени, не просто не са членове на някакъв орган, да имат каквито и да е основания и претенции към името БСП, към регистрации, към представителство или каквото и да е било.

БСП Обединена левица
БСП, пресцентър

„БСП Обединена левица“: Председателите на левите формации подписаха коалиционно споразумение

Атанас Зафиров коментира, че "всякакво подобно поведение граничи все пак и с престъпни състави".

"Да твърдиш, че притежаваш нещо, което не притежаваш, е наистина изключително укоримо, а мисля и наказуемо", коментира още той.

По думите на председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов, решението на съда е пределно ясно. „Имаме всички основания да сме наясно, че коалицията ще бъде вписана нормално и се явяваме по този начин на изборите“, каза той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БСП - пресцентър, БТА, БГНЕС