Дянков е добрият герой в скандала със СРС-тата
Дянков е добрият герой в скандала със СРС-тата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"СРС-то е въглен, който не гори, а цапа", това коментира в предаването „Седмицата" по Дарик Минчо Спасов, председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в предишния парламент, относно разпространените записи на разговори между Ваньо Танов с политици и министри от ГЕРБ.

„Изнасянето на разговори отгърна завесата в политическата кухня, но от там ни лъхна на развалена бира, чесън. Положителната страната в случая е, че има положителен герой и това е финансовият министър Симеон Дянков. От записите излиза, че той си е вършил работата. По Конституция премиерът няма имунитет и ако се окаже след разследването на прокуратурата, че е обвинен, то човекът, който може да го замести на министърпредседателския пост е Дянков", добави още Спасов.

По думите му не трябва да има злорадство, каквото има в РЗС, защото в реката не отива ГЕРБ, а цяла България, след като и Европейската комисия вече ни пита по тази тема.

"Прокуратурата трябва да си свърши работата, трябва да се разкрие произхода на записа, дали тези думи са казани, те да се обвържат с някакви събития, защото разликата между уликата и доказателство е, че уликата насочва към доказателства, а присъдата идва след доказателства", коментира Спасов.

Скандалът с подслушването на Ваньо Танов избухна преди седмица. Тогава от вестник „Галерия" разпространиха стенограми на разговори между финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. „Целият проблем е заради две-три фирми, които аз натискам", заявява по телефона Танов на своя ръководител Симеон Дянков. От записите ставаше ясно още, че шефът на Агенция „Митници" е бил готов да напусне поста си и да „каже нещата от А до Я с истинските им имена". Дни след това от РЗС пуснаха и записи на разговори на Танов с Искра Фидосова и Менда Стоянова.

Няколко дни след това екипът на вестник „Галерия" пусна три нови скандални разговора - два между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов и един между Танов и бившия му заместника Антоний Странджев. От тях става ясно, че премиерът нарежда на Ваньо Танов да изтегли митничари от фабриката за бира „Леденика" в Мездра, собственост на Михаил Михов, която произвеждала нелегално бира след отнемането на лиценза й. Танов свежда заповедта на заместника си Антоний Странджев, а след това се отчита на премиера Борисов. Ваньо Танов цитира и думи на Михов, че той си е плащал на всички власти и сега не разбира защо го спират.

Днес вестник „Галерия" публикува в извънреден брой и четвърта стенограма на разговор между Ваньо Танов и Симеон Дянков. Автентичността на разговора не е потвърдена и за него засега няма и разпространен запис.

Цялото интервю с Минчо Спасов четете ТУК