Хамид Хамид
Хамид Хамид / БГНЕС, архив
От партията са подготвили законопроект за връщане на стария режим - ресторантьорският бизнес загинал
От ДПС искат да върнат стария режим за контрола на шума на открито, за да бъде спасен ресторантьорският бизнес. 

Движението внася законопроект, който на практика отменя приетите през това лято текстове, с които бяха въведени солени глоби за нарушаване на забраната за шума между 23 и 8 часа от дискотеки и заведения, а МВР стана единствената институция, която следи за спазването на правилата. 

"Внасяме нашия законопроект, който връща стария режим на действие и предоставя в ръцете на общините контрола за шума на открито, защото техните правомощия бяха иззети със закона", обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид.

По думите му с последните изменения ресторантьорският бизнес е унищожен и има голям отлив от българските курорти. 

"Ние не желаем българският туризъм да се превръща в пенсионерски или българските курорти да се превръщат в старчески домове. Искаме модерни курорти, които да бъдат посещавани от повече млади хора от цяла Европа", отсече Хамид Хамид.

Той посочи още, че заради забраните някои заведения дори не са отворили това лято.

"Това се дължи на репресия, която започва малко след здрач. В 9 часа е още светло, хората още не са седнали да вечерят и идват полицаи, и затварят заведението", продължи юристът от правната комисия.

Глоба до 1000 лева за шум на открито

Припомняме, че инициативата бе подета от лидера на НФСБ Валери Симеонов, още когато беше вицепремиер, и с известно отлагане във времето, в крайна сметка, парламентът я облече в законови текстове.