ДПС: Може да има отлив на електорат, но не и разцепление
ДПС: Може да има отлив на електорат, но не и разцепление / снимка: DarikNews.bg

Тримата временни председатели на ДПС - Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ, отново подчертаха, че партията е единна и няма индикации за разцепление. От Шумен, където взеха участие в заседание на Областния съвет на партията, тримата лидери бяха категорични, че въпреки изключването на Лютви Местан и отцепилите се около него депутати, не се е случило нищо фатално.

„От досегашните проведени заседания на областните съвети личи, че структурите ни са единни и са доволни от решението", коментира Карадайъ. Той допълни, че с колегите му не се чувстват като пионки.

„Лично аз се чувствам като част от една голяма система „Движение за права и свободи". За да може да функционира системата, различни хора заемат различни длъжности за определено време. Днес ние тримата заемаме определена длъжност, за определено време, с определена мисия - провеждане на Национална конференция на „Движението за права и свободи", и сме хора, които заемат тази длъжност, съгласно Устава на партията", обясни още Карадайъ.

Рушен Риза смята, че с оглед на създалата се ситуация може да има отлив на електорална подкрепа от ДПС, но разцепление не се очаква:

„Организацията е много единна, плътно стои зад своя естествен лидер г-н Доган, така че бих казал, че е доволна от това сплотяване, което се получава в момента. Всичко е възможно, защото всяко откъсване води след себе си намаление на гласовете, но от друга страна пък, може да има увеличение от други компоненти на етническия състав на избирателите. Всичко е възможно". Той добави, че ДПС ще се бори за увеличаване на избирателите.

Временното ръководство на Движението отново призова народните представители - отцепници около Лютви Местан, да напуснат местата си в парламента.

„Това са депутати, които така или иначе никога не са били членове от ДПС, никога не са били издигани от структурите на ДПС, така че реално за отцепление от ДПС не може да става дума. Автентичната парламентарна група на ДПС в момента придоби своя окончателен вид и ние ще продължим да работим в рамките на 43-то Народно събрание, съобразно нашата програма, нашите приоритети, нашия политически профил, който остава непроменен", подчерта Четин Казак. По думите му не е изключено да има и предсрочни парламентарни избори.

„Ние ще продължаваме да бъдем опозиция в 43-то Народно събрание, естествено ДПС винаги е готово за избори, било то предсрочни, било то редовни и ако се предизвикат предсрочни избори, ние ще участваме в състояние на пълна готовност и мобилизация", каза той.