ДПС иска осъждане на Възродителния процес като престъпление срещу човечеството
ДПС иска осъждане на Възродителния процес като престъпление срещу човечеството / снимкa: Sofia Photo Agency

Движението за права и свободи (ДПС) поиска еднозначно морално осъждане на Възродителния процес като престъпление срещу човечеството, а не само спрямо определена категория български граждани. Това стана ясно след съвместно заседание на ръководството и ПГ на партията.

Движението реши да информира ЕНП за позицията на основния й политически субект в страната ни – ГЕРБ, изразена от Бойко Борисов, че подкрепя целите на Възродителния процес и се разграничава само от методите му, съобщи заместник-председателят на партията Лютви Местан. Той направи изявление след заседанието, но не пожела да отговаря на журналистически въпроси с уговорката, че скоро лидерът Ахмед Доган ще даде пресконференция, но не уточни кога. Ето какво още каза Местан:

„Няма да допуснем Движението за права и свободи отново да бъде вкарано в каквато и да е етническа рамка. Имам чувството, че има политици, които бъркат понятието интеграция с понятието асимилация”, която е в основата на Възродителния процес”, коментира Лютви Местан.

„Нищо друго не е предложението за постепенното преминаване към именна система, която не е характерна за съответния етнос за лишаване от име, впоследствие може би от език, от религиозна изповедност”, посочи още Местан.

„Това не е интеграция, това е чиста проба асимилация, която стои във философията на Възродителния процес”, обясни още заместник-председателят на партията.