Доживотният затвор без право на замяна трябва да отпадне, според юристи
Доживотният затвор без право на замяна трябва да отпадне, според юристи / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Доживотният съд без право на замяна трябва да отпадне. В това са категорични Красимир Кънев от Българския хелзински комитет и адвокат Марин Марковски. Те направиха коментарите си в предаването "Кой говори" по Дарик по повод готвени промени в Наказателния кодекс. Въпросът за отпадането на наказанието получи широк отзвук в медиите и общественото пространство.

Има няколко решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, които казват, че доживотният затвор без право на замяна е нечовешко отнасяне, обясни мотивите си Кънев.

"На всеки човек трябва да бъде даден шанс. Това не означава, че този шанс трябва непременно да се реализира, тоест той трябва да излезе", каза Кънев. Въпросът тук е принципен - за наказателната политика на една страна, която трябва да дава шанс на всеки, каза експертът.

На същото мнение - че доживотният затвор без право на замяна трябва да отпадне, е и адвокат Марин Марковски. "Не може да бъде поправено едно ужасно престъпление, като бъде екзекутиран един човек. Лишаването от свобода без право на замяна според американски психолози е особено мъчителен начин на изпълнение на смъртна присъда, нещо ужасно", коментира адвокат Марковски.

Той е уверен, че от отпадането на наказанието не трябва да се прави драма.

Целия разговор за проекта за нов Наказателен кодекс с участието на Красимир Кънев, адвокат Марин Марковски и журналиста от вестник "Труд" Павлина Желева чуйте в radio.dariknews.bg