Дончев: Може да има разговори с РБ за кабинет, силно скептичен съм
Дончев: Може да има разговори с РБ за кабинет, силно скептичен съм / БГНЕС

Може да има разговори с Реформаторския блок за кабинет, силно скептичен съм относно шанса, коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Днес, след като БСП върна втория проучвателен мандат, стана ясно, че третият ще е за РБ, а от Блока са категорични, че ще се опитат да го реализират само ако имат подкрепата на ГЕРБ.

Кънев видя "дребнотемие" в рулетката с мандатите, въпросът бил кога ще са изборите

Дончев припомни, че в крайна сметка принципната позиция е, че това НС е изчерпано, такова е и общественото мнение, затова той не вижда смисъл от опит да се сглоби трудно "неустойчива политическа конструкция".

Плевнелиев: Възможността 43-ото НС да излъчи кабинет е все по-минимална

Нека все пак РБ да получи мандата си, не искам да отричам в аванс, няма причина и проблем да не се проведат разговори, въпреки оценката ми, че потенциалът е изключително скромен, допълни вицепремиерът в оставка. ГЕРБ все пак били готови да чуят аргументите на Реформаторите и техните предложения преди окончателно да решат.

ГЕРБ: В 43-ото НС не може да има работещ кабинет

Томислав Дончев обаче е категоричен, че не може да става и дума за несериозни, според него, формати - кабинет с друг премиер и досегашните министри. В крайна сметка министрите са част от един политически организъм, "това не са трансферни футболисти, които ги местим от един отбор в друг", каза той.

Според вицепремиера в оставка звучи изкусително кабинет без политически лица, защото повечето хора не обичат политиците. Но, подчерта Дончев, най-опасната конструкция са неполитически лица, защото не е ясно кой носи отговорност за тях.

Кунева: Не е уместно, когато се дава мандат, да се обръща гръб

Освен това, продължи той, да сложиш на министерско или премиерско място неполитик е изначална безпомощност, тъй като министър-председателят и министрите трябва да правят политики, не са чиновници да резолират преписки.

А и, според него, ресурсът от неполитици експерти в области като икономика, еврофондове, финанси у нас бил скромен.

Източник: БТА