/ Правителствена информационна служба
Средствата за България от Европейския съюз за новия програмен период може да достигнат 30 милиарда, но финансирането няма да е безусловно. Това стана ясно от думите на вицепремиерът Томислав Дончев преди редовното заседание на Министерския съвет. 

"Имаме само предложения за многогодишната финансова рамка, но това е предложението към момента, по което работим", уточни премиерът Бойко Борисов. 

„Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 милиарда 717 милиона, което включва средства от кохезионната политика, директни плащания, Фондът за справедлив преход, който трябва да финансира политиките по декарбонизация, средства по Програмата за развитие на селските райони, миграция и сигурност. Новото предложение е в размер на 12 милиарда 845 милиона – това е предложението, от което 9 милиарда 717 милиона е безвъзмездно финансиране и възможност за достъп до кредити за близо 3 милиарда 128 милиона“, поясни той.

По думите на Дончев характерното за това финансиране е, че то ще се разходва в доста по-къси хоризонти.

„Ако следващият програмен период е 2021-2027, то по-голямата част от това финансиране би трябвало да се използва до 2024 година. Огромни като обем средства, с което почти се удвояват средствата, които би използвала България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда, но това финансиране не е безусловно. То е с акцент справяне с икономическите последици от пандемията, но има и силен реформаторски уклон, насочен към "Зелената сделка", модернизация на икономиките, високи технологии и реформи“, допълни вицепремиерът.

По думите на Дончев към момента механизмите за разпределение на финансирането не са ясни, но позицията на България е, че то трябва да бъде максимално синхронно на начина, по който се разпределя към момента.

„Има индикации, че част от това финансиране няма да бъде разпределено автоматично на държавите-членки. То ще бъде локирано на ниво ЕК и ще се кандидатства на база определени изкисвания, които държавите-членки трябва да покрият“, обясни той.