Куче от порода ирландски вълкодав нападна друго по-малко куче и собственика му в кв. "Симеоново" в София. За инцидента разказа съпругата на потърпевшия. По думите ѝ ирландският вълкодав е бил без повод и без намордник и се разхождал свободно, предава NOVA.

Той се нахвърлил върху домашния им любимец от порода Джак Ръсел териер и върху приятеля ѝ. Мъжът го вдигнал в опит да го предпази и така малкото куче не е пострадало сериозно.

„Инцидентът се случи преди два дни на алеята за Витошките езера в квартал „Симеоново”. Прибирайки се с нашето куче от ежедневната си вечерна разходка на средата на алеята срещнахме един господин с две кучета. Те бяха по-големи. И двете бяха видимо агресивни, но само едното от тях беше на повод. Именно ирландският вълкодав се нахвърли върху нашето кученце и да го хапе. Другото голямо животно започна да скача върху нас, когато гушнах домашния си любимец”. Това разказа потърпевшият Явор в ефира на „Здравей, България”.

По думите му стопанинът на агресивното куче „само викаше по него”. „Държеше другото куче на повод, защото то беше видимо афектирано. Мъжът говореше на развален руско-украински. не сме го засичали друг път в квартала”, подчерта потърпевшият. И допълни, че не е подал жалба, а само „съпругата му е написала пост в социалните мрежи, за да предупреди хората в квартала”.

Съпругата му заяви, че в семейството има тийнейджър, който също разхожда домашния любимец в района. „Тримата разхождаме кучето си сутрин и вечер. Можеше да бъдем нападнати дори аз или сина ми. От 12 години имаме домашен любимец, но от последната година и половина е някакъв страх и ужас. Доскоро имаше една госпожа, която разхождаше две немски овчарки. Дори направихме  групов сигнал, за да ѝ се дадат някакви предписания, за да прекрати разходката на кучетата си без повод”, посочи жената.

От Столичната община съобщиха. че ежедневно се извършват проверки по сигнали за разходки на кучета без повод. За последните два месеца са проверени над 450 стопанина и са съставени над 30 акта. От СО обаче посочват, че няма как да реагират, ако няма никакви данни за агресивното куче и трябва да се посочи поне адрес, за да се отиде на място и да се вземат мерки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA