Две отделения в столичната болница „Св. Иван Рилски” бяха затворени заради случаи на COVID-19. Защо се стигна до тази ситуация и основателни ли са критиките от Националния оперативен щаб към медицинския персонал от лечебното заведение, коментира началникът на Клиниката по неврохирургия към „Св. Иван Рилски” д-р Асен Хаджиянев.

Той беше категоричен, че на този етап болница „Св. Иван Рилски” няма да бъде поставена под карантина. Приемът на пациенти също няма да бъде спрян. Медиците от болницата с коронавирус се чувстват добре, обясни още Хаджиянев.

Моят тест, тези на колегите от Клиниката по неврохирургия, както и на голяма част от персонала на болницата са отрицателни. По-голямата част от персонала, който е тестуван с PCR тестове, към днешна дата, е с отрицателни проби”, обясни медикът пред NOVA.

13 медици от „Свети Иван Рилски" с COVID-19

Д-р Хаджиянев внесе яснота дали предполагаемият „нулев” пациент в болницата и неговите два отрицателни резултата за коронавирус са причината 13 медици от лечебното заведение да са инфектирани с COVID-19.

„Болница „Св. Иван Рилски” е многопрофилна, която лекува различни сегменти от пациенти. Нашите колеги от Онкохематологията лекуват предимно пациенти с онкологични заболявания. В този смисъл тези хора са имунокомпрометирани. При тях една инфекция може да протича латентно, без никаква изява. Може да не дава позитив и на бързите и PCR тестове”, посочи началникът на Клиниката по неврохирургия.

17 нови случая на COVID-19 у нас, 54 души са починали до момента

Той заяви, че неговите колеги не са подценили противоепидемични мерки. Не са проявили и немарливост при лечението на пациентите. Посочи обаче, че PCR тестовете не може да се приемат за достоверни на 100%. „Тяхната достоверност е 70-80%”, смята той.

Епидемиолог от РЗИ е посетил и предал списък с предписания на болницата. „Доколкото разбрах отделението по Онкохематология ще бъде отворено в понеделник. Това ще се случи след извършване на щателна дезинфекция и проверка на персонала с бързи и PCR тестове”, допълни още Хаджиянев.
nova.bg