Докладът на ЕК е окуражаващ според министъра в оставка Михаил Миков
Докладът на ЕК е окуражаващ според министъра в оставка Михаил Миков / Sofia Photo Agency
Докладът на ЕК е окуражаващ според министъра в оставка Михаил Миков
21356
Докладът на ЕК е окуражаващ според министъра в оставка Михаил Миков
  • Докладът на ЕК е окуражаващ според министъра в оставка Михаил Миков

Министърът на вътрешните работи в оставка Михаил Миков определи доклада на Европейската комисия като окуражаващ и оценяващ постигнатия напредък. В същото време бъдещият министър на МВР Цветан Цветанов коментира, че като цяло докладът  е критичен и се запазва тенденцията за критични доклади по отношение на напредъка на страната.

Не бива да се очаква мед и масло от един доклад, който трябва да е преди всичко прагматично ориентиран и да констатира това, което трябва да се прави за в бъдеще. Такова становище изрази вътрешният министър в оставка. Според Миков най-важното е, че опасността от предпазната клауза не съществува. По думите му, в доклада са оценени постиженията на предишния кабинет.

Бъдещият вътрешен министър Цветан Цветанов определи оценката на Еврпоейската комисия като обективна, но запазваща критичния тон по отношение на напредъка на страната. Цветанов заяви още, че новото правилтество ще се съобрази изцяло с констатациите на ЕК и изрази надежда следващият доклад за страната да бъде много по-добър. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ допълни, че констатациите на Европейската комисия се припокриват с тезите на политическите партии, които са спечелили изминалите парламентарни изборите.

Според Цветанов е необходим анализ на докладите за дейността на ДАНС. По думите на бъдещия вътрешен министър, агенцията не е оправдала обществените очаквания. В тази връзка според него тя трябва да продължи да функционира, но е необходима координация между МВР и ДАНС, която в момента липсвала. Ние сме за създаването на органи, които да се занимават с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, допълни председателят на ГЕРБ. Той изрази готовността на новото правителство да бъдат съдени знакови хора от висшите етажи на властта, които са злоупотребявали в държавни средства.