Догодина започва въвеждането на целодневно обучение за първокласници
Догодина започва въвеждането на целодневно обучение за първокласници / Sofia Photo Agency
Догодина започва въвеждането на целодневно обучение за първокласници
24442
Догодина започва въвеждането на целодневно обучение за първокласници
  • Догодина започва въвеждането на целодневно обучение за първокласници

Поетапно въвеждане на целодневното обучение за първокласници ще започне през учебната 2010 година. Това заяви заместник-министърът на образованието Милка Коджабашиева. В момента се прави проучване в училищата на страната доколко е наличен необходимият капацитет като материална база и като човешки ресурс, за да се въведе навсякъде тази организация.

Парите за въвеждането на целодневно обучение за първокласниците са заложени в Бюджет 2010, заяви Коджабашиева: „Принципно финансово е осигурена, ще бъде осигурена и нормативно, за да може да бъде факт към началото на следващата учебна година за 1 клас".

Сградният фонд е основен проблем за въвеждането на целодневно обучение за първокласниците в цялата страна, допълни Коджабашиева: „Ще установим дали навсякъде разполагаме с необходимия ресурс, не говоря толкова за човешки ресурс, колкото за сграден фонд. Тук въпросът е изключително деликатен в големите градове, в които трябва да бъдат осигурени помещенията, където да можем да направим както целодневната организация, така и обхвата на 5-годишните деца".

Предвижда се да стартира и задължителна предучилищна подготовка от две години.