До края на тази седмица ще стане ясно кога точно ще бъде свикано 47-ото Народно събрание, това каза пред медиите президентът Румен Радев в специално изявление. 

Радев: В най-близко време свикваме Народното събрание

"Пред парламентарно представените партии има две важни задачи - първата е съставяне на правителство на базата на устойчиво парламентарно мнозинство и приемане на държавен бюджет. Тези задачи изискват един много добър баланс, изискват време за диалог и сближаване на позицията. Така че с оглед на тези два приоритета аз ще свикам Народното събрание и ще разберете кога до края на тази седмица", уточни държавният глава. 

Първа част на преговорите за правителство: Намериха ли допирни точки партиите (ВИДЕО)

По повод трагедията с македонския автобус на магистрала "Струма", при която загинаха 45 души, и пожара в старческия дом във Варненско, Радев изказа още веднъж своите искрени съболезнования на близките и семействата на жертвите. 

"Заедно сме с нашите братя от Република Северна Македония в тази трагедия и се надяваме оцелелите да се възстановят възможно най-бързо. Българската държава прави всичко необходимо за оказване на помощ за лечение и за разкриване на причините за тези два тежки инцидента", допълни президентът. 

24 ноември: Ден на национален траур в България

"Днес се чух с президента Стево Пендаровски, веднага след катастрофата и с премиера Зоран Заев, изказах своите съболезнования. Те могат да разчитат, както във всички кризи досега, на България. Уточнихме и някои формалности. България вече подпомага Северна Македония. Има много действия, най-вече по разпознаване на загиналите, тяхното транспортиране и оформяне на всички формалности", посочи още той. 

Всичко за трагедията на "Струма" четете ТУК