/ БГНЕС
В най-близко време, след обнародването на имената на избраните за депутати, ще бъде свикано първото заседание на Народното събрание, каза президентът Румен Радев пред медиите и поздрави "Продължаваме промяната" за "категоричния успех".

"Аз вярвам, че този път партиите ще надмогнат своите различия в името на нашето бъдеще, ще имаме устойчиво мнозинство, което да излъчи ефективно правителство", посочи държавният глава.

ЦИК с първи официални резултати 

По думите му битката за укрепване на държавността изобщо не е приключила. 

"Партиите на статуквото многократно заявяваха своя стремеж да овладеят и президентската институция, всъщност това е основната им амбиция, те не го крият. И никога не са жалили ресурси, особено няма да ги пожалят и сега, тази седмица", допълни той. 

Румен Радев призова хората да излязат и да гласуват отново в неделя: "Призовавам всички сънародници, които искат да живеят в една достойна, модерна България, излезте и гласувайте, за да направим промяната необратима".

Янаки Стоилов и Соня Янкулова положиха клетва като конституционни съдии

Президентът е на мнение, че имаме нужда от индивидуална конституционна жалба. "Тя е въведена в мнозинството държави от ЕС. Сигурен съм, че ще повиши доверието на българите в Конституцията, в демокрацията и институциите. Това е свързано с промени в Конституцията и в Закона за КС, с разширяване на неговите правомощия, с повече ресурси и състав", допълни Радев

Той заяви, че ако бъде избран за втори мандат, ще представи проект за промяна в Конституцията.

По-рано днес държавният глава присъства на клетвата на новите съдии в КС. По този повод той изрази увереност, че Соня Янкулова и Янаки Стоилов ще отстояват независимостта на институцията и ценностите и принципите на Конституцията.