Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия бранш. В дискусията участваха министърът на финансите Валери Белчев, министърът на туризма Стела Балтова, министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на икономиката Даниела Везиева.

"Организирахме среща с различни браншови организации и хора, които се занимават с темата туризъм. Това е важен сектор от нашата икономика и стремежът ни е да намерим общ език за това, което предстои“, заяви Янев пред медиите малко преди срещата.

Той поясни, че идеята е: „да видим какво съвместно можем да направим, така че и туристическият бранш да бъде в добро състояние на работа, а и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин".

След срещата министърът на туризма Стела Балтова заяви: „Държавата има нужда от работещ сектор туризъм – всички да работят и да не бъдат ограничавани. В рамките до 10 дни ще направим следващата среща“, каза тя.

А до тогава ще бъдат взети решения относно три направления:

„Средствата, които са отделени за сектор Туризъм да бъдат използвани за стимулирани на ваксинационния процес в държавата", каза Балтова.

Второто направление, по което трябва да се предприемат мерки е: „да се намери пакет от документи, сертификати, които да удостоверят сигурността на посетителите в туристическите обекти“, поясни още Балтова.

А относно третото направление каза: „още днес трябва да започне взимането на сериозно решение в перспектива 2022 г. относно финансово-икономическите мерки“.

Георги Димитров

Освен това Стела Балтова заяви, че "средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, ще се потърси възможност да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Целта да е се направи това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора". 

Ричард Алибегов от БАЗ заяви, че дават срок до 10 дни. "Имаме нов министър на финансите и икономиката и ние ще ги запознаем с вижданията ни", каза той и поясни, че ще депозират предложения си в министерството на туризма.

Георги Димитров

Той коментира още, че им е крайно неприятно да работят в нарушение на мерките и подчерта, че здравето на хората е важно за тях.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова оцени възможността да се проведе тази среща: "за туристическия сектор е много важно да се даде знак на българското общество за съпричастност и подкрепа в търсене на възможности за решение за справяне с пандемията". Според нея ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани. 

След срещата стана ясно, че до 10 дни трябва да се вземе решение за мерки относно пандемията и да се направи всичко възможно бизнесът да отвори и да работи. Припомняме, че собствениците на заведения настояват и за отпадане на вечерния час.