дискриминация
дискриминация / ThinkStock/Getty Images
Близо 36 процента от българите смятат, че са обект на дискриминация заради своя етнос, различен от българския.

След тях се нареждат хората, които са на възраст над 55 години и тези, които имат различно вероизповедание от християнското. Това става ясно от първото национално изследване за идентифициране на групите, засегнати от дискриминация. Изследването е осъществено като част от проект на Комисия за защита от дискриминацията. В допитването са участвали 3600 души от 6 различни български региона, за да се установят териториалните особености.

Работодатели сигнализират за дискриминация заради "клас Прослужено време"

Данните от изследването сочат, че в Северозападния, Североизточния и Югозападния регион на България, дискриминирани се чувстват най-много хората с увреждания, а в Северения централен регион, Югоизточния и в Североизточния регион като обект на дискриминация се самоопределят ромите.

Социолозите обясняват, че в почти всички райони на страната по-често става въпрос за дискриминация по няколко признака едновременно като пол, възраст, увреждания и етнос. В най-голяма степен засегнати от разлика в правата са: ромите, възрастните хора, социално слабите и лицата с увреждания. Дискриминация заради различна сексуална ориентация не се споменава никъде в изследването.