Пореден ден темата за предстоящата ротация доминираше по оста ПП-ДБ - ГЕРБ-СДС.

Темата захвана още в ранните часове на утрото премиерът Денков, който отговаряше на въпроси на граждани във Фейсбук. Именно въпросът защо иска да е външен министър се оказа най-често задавания. Той обясни, че ротацията ще стане най-лесно ако той получи поста на първи дипломат.

Пеевски: Денков да се прибере в кабинета си, да си научи домашното и да не ни излага

"Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партията. Твърдението, че ГЕРБ има само Мария Габриел не отговаря на истината. ГЕРБ доста заблуждава публиката, че те нямат отношение към състава на кабинета и към областните управители. Част от хората, които в момента са в Министерски съвет са от Мария Габриел и ние сме казали „да“. Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение", обясни Николай Денков.

"Всеки ден разбирам от тях (ПП-ДБ бел. ред), че трябва да мълчим. В изказванията им виждам откровени неистини. Опити да си създават ребрандиране на имиджа, който имаха. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Всички ресурсни министерства са ваши, само външно е наше”, добави Борисов.

Борисов: В изказванията на ПП-ДБ виждам откровени неистини (ВИДЕО)

"Министрите на акад. Денков са вече 10 дни в Америка. Представяте ли си какви командировки? Кой му пречи? С кое му пречим? В дипломацията опита има много голямо значение. Дори да си на даден пост, ако някой си мисли, че сядаш на телефона и започваш да си звъниш на когото си поискаш, не работи така системата", коментира още лидерът на ГЕРБ.

За пореден път Делян Пеевски подчерта, че външното министерство е на ГЕРБ и Мария Габриел трябва да остане външен министър след ротацията.

"Денков трябва да се успокои, да се прибере в кабинета си, да си научи домашното и да не ни излага", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Денков смята, че ротацията ще стане най-лесно, ако той бъде външен министър

"Той трябва види кой е правилния и признат от света външен министър, както той е много добър образователен министър. Видяхте Мария Габриел как се справи. Външната политика е нещо сложно, нека да бъдем обективни - тя трябва да бъде премиер и външен министър", добави Пеевски.

Въпреки напрежението през последните седмици, Делян Пеевски вярва, че ротацията не е обречена и ще се случи.

Не мисля, че някоя от политическите сили, която подкрепя правителството, работи за отиване на избори, коментира малко по-късно премиерът Николай Денков.

"Напротив, виждаме изказвания на различни политически лидери, които казват, че трябва да се осъществи ротацията, така както е замислена", изтъкна той.

И обясни, че намира за нормално да има спорове как точно ще изглежда кабинетът под ръководството на Мария Габриел. Министър-председателят каза, че двамата са убедени, че трябва да продължи процесът по ротацията. Това, което чуваме от политическите лидери, е, че те са готови да подкрепят в Народното събрание изборът на следващото редовно правителство, допълни премиерът.

На въпрос как от ПП-ДБ ще убедят ГЕРБ и ДПС, че Николай Денков има качества за външен министър Кирил Петков пък заяви, че въпросът трябва да бъде дали качествата на Мария Габриел ще бъдат подходящи и за премиер.

"Аз лично вярвам, че ще бъдат добри качествата ѝ като премиер", каза Петков и добави: “Когато сте бил премиер и сте седял с всички премиери в Европа, вие сте не само на нивото на най-висшата дипломация, вие наистина можете да се справяте с всякакви ситуации“. По думите му, когато те работят в тандем, това „дава истинската сила на България“. Нека ги оставим да работят в тандем, а не да се опитваме да им се намесваме с някакви препоръки.

По думите на Петков голяма част от бъдещето на това правителство ще се случи, когато има „симетрия и във външните отношения, но и си говорим истината“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня