Диабетиците масово не знаят как да употребяват инсулин
Диабетиците масово не знаят как да употребяват инсулин / снимка: БГНЕС, архив
Диабетиците масово не знаят как да употребяват инсулин
58679
Диабетиците масово не знаят как да употребяват инсулин
  • Диабетиците масово не знаят как да употребяват инсулин

Болните от диабет масово не знаят по какъв начин да употребяват инсулин и да се хранят съобразно заболяването си. Това съобщи в ефира на Дарик Пловдив председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. По думите й извън Месеца на диабета - ноември - няма профилактични и разяснителни кампании, които да помагат на пациентите да се справят с болестта си.

Няма промяна в броя на тест лентите за диабетиците, въпреки многократните ни настоявания за тяхното увеличаване, каза още Котова. Тя уточни, че в момента за пациенти до 18 години държавата отпуска 1100 годишно, а за останалите - едва 150.

От Асоциацията ще внесат поредна декларация до съответните институции с исканията си, сред които увеличаване броя на тест лентите и покриване на разходите за използвани игли за инжекции. Няма движение и по договарянето с фирмите вносители на тест ленти и глюкомери.

За последната година държавата е облекчила единствено документацията - протоколите за диабетиците вече могат да се разписват на регионално ниво. Това съкращава времето за започване на лечението на пациенти, които преминават от една терапия на друга, допълни Котова.