Десислава Танева няма да е министър на земеделието

Десислава Танева няма да е министър на земеделието
Десислава Танева няма да е министър на земеделието / снимкa: Sofia Photo Agency

Десислава Танева няма да бъде министър на земеделието, каза лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов.

Десислава Танева изрази желание да остане народен представител, каза за БТА Борисов в отговор на въпрос дали Танева е направила отвод от номинацията си за министерски пост.

На въпрос дали причината за това е обвързаността й с "Икономедия" Борисов отговори: "Имам й абсолютно доверие и по никакъв начин няма да позволя да има капка съмнение върху предложения екип".

Попитан дали ще стане ротация на постовете земеделски министър и председател на парламентарната комисия по земеделие Борисов заяви, че това ще стане ясно утре в 12.00 ч.

На сайта на ГЕРБ е публикувано изявление на Десислава Танева до лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. Ето какво гласи пълният текст:

Уважаеми г-н Борисов,

С настоящето изявление Ви изказвам моята благодарност за доверието, което ми гласувахте, номинирайки ме за министър на земеделието и храните.

От обявяването на номинацията ми за министър започнаха спекулации относно досегашната ми работа и кариера като изпълнителен директор на акционерно дружество и потенциален конфликт на интереси в тази връзка. Аз Ви гарантирам, че такъв конфликт на интереси няма и не може да има, подала съм си молба за освобождаване от управителните органи на всички търговски дружества. Въпреки това съм наясно, че атаките срещу ПП ГЕРБ и Министерството сигурно биха продължили по този въпрос.

Изхождайки от виждането ми, че най-важно е общественото доверие, с което едно ново правителство ще стартира работа, не бих искала по никакъв начин да се поставя под съмнение държавническият интерес на всички членове на новия кабинет. Аз съм се включила в политическия живот на страната ни за първи път с ПП ГЕРБ, защото съм видяла у Вас държавническо мислене и шанс България да бъде управлявана в полза на обществото. Затова желанието ми е да бъде оттеглена номинацията ми за министър на земеделието и храните, и да продължа работата като народен представител в 41-то Народно събрание, вземайки активно участие в законодателния процес, и подпомагайки изпълнителната власт.

Пожелавам успех на новото правителство и успешна работа на 41-то Народно събрание.

Мирослав Найденов, ръководител на експертната група по земеделие на ГЕРБ, ще бъде новият министър на земеделието, съобщи БНТ, като се позова на източници от ГЕРБ.

Съставът на новия кабинет обаче ще стане ясен на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, когато Бойко Борисов трябва да даде отговор на проучвателния мандат, който получи от президента Георги Първанов миналата седмица. Очаква се новият премиер и министрите да положат клетва на 27 юли.