/ Община Габрово
Близо 100 ученици от областите Габрово, Стара Загора, Хасково и София се включиха в традиционното състезание по изкачване на стълбите, които водят към връх Свети Никола и Паметника на свободата. 

Учениците бяха разделени на четири групи: две основни - момчета и момичета и две по възраст - от пети до осми и от девети до 12 клас. 

Предстои състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата

При момчетата от пети до осми клас първото място зае Християн Христов от ОУ „Неофит Рилски“ - Габрово, с време 4:50, на второ място бе Трифон Карапанчев от същото училище с време 5:01 и на трето място - Денислав Богданов от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Сливница с време 5:18. 

При момичетата от пети до осми клас победителка стана Александра Петрова от СУ „Райчо Каролев“ - Габрово с време 6:01, втора бе Илина Бончева от същото училище с време 6:14, а на трето място бе Мелина Борисова от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Сливница с време 7:04. 

При момчетата от девети до 12 клас първи до върха стигна Алекс Боевски от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ - Габрово с време 4:17, втори стана Никола Ганчев от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ - Габрово с време 4:35, а трети стана Алекс Павлов от същата гимназия с време 4:43. 

При девойките от девети до 12 клас Кристина Петкова стана първа с време 5:37, възпитаник на Националната Априловска гимназия, втора стана Полин Пасева с време 5:44, ученичка от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ - Габрово, а трета стигна Рая Христова с време 7:38 от същата гимназия. 

Заради годишнината от Шипченската епопея: Ограничават движението през прохода „Шипка“

Тази вечер на площад „Възраждане“ в Габрово е предвидена тържествената заря-проверка. Вечерта ще бъде изнесен концерт на група „Епизод“ на централния площад в Габрово. 

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола. По-късно през деня ще бъде открита изложбата „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени театралните възстановки „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“. В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. 

На 20 август, на поляната под местността „Градище“ в Габрово, е предвиден празник за цялото семейство под надслов „Седем символа на свободата“. 

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. 

Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово - творческо ателие за стъкло, керамика и коприна, обединено под мотото „Празнични докосвания в цвят и коприна“.

До 26 август е отворена виртуалната изложба „Книги и албуми за Освободителната война, съхранявани в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Регионалният исторически музей в Габрово ще представи и своята виртуална изложба „Монументи на Освобождението в образи“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на

Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово.
 
Радослав Първанов/БТА