/ iStock/Getty Images
Събитието е част от програмата за отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея
В 10:30 часа, от паркинга в подножието на връх Свети Никола, ще бъде даден старт на състезателното изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Събитието е част от програмата за отбелязването на 146-ата годишнина от Шипченската епопея. Надпреварата е национално състезание за ученици от пети до дванадесети клас, което Областна администрация-Габрово и Регионалното управление на образованието в Габрово организират всяка година в навечерието на кулминацията на тържествата, посветени на Шипченската епопея. 

Параолимпийският вицешампион от Токио 2020 в бягането на 1500 метра Християн Стоянов от Габрово ще вдъхновява участниците в състезанието. Шампионът има завоювани медали в своите ученически години от това състезание, в което е важна силата на духа и желанието да стъпиш на Върха на свободата.

Стоянов ще прекъсне своя тренировъчен процес в Банско, за да дойде специално за надпреварата, за радост на конкуренцията - без да се състезава и освен да бъде вдъхновител, ще направи и една специална изненада, посочват организаторите. 

Заради годишнината от Шипченската епопея: Ограничават движението през прохода „Шипка“

Над 100 са състезателите, които тази година са се записали за участие и по нестандартен начин ще научат повече за историята, героизма и българската свобода. Това е и основната мисия на състезанието, в което учениците влагат не малко усилия в устрема към победата, но по-важното от всичко според организаторите е всяко българско дете да изкачи най-високия връх в българската история и да усети заряда на Шипка. Това е истинската победа - на духа, посочват организаторите.

Състезанието традиционно се подкрепя от „Сиела Норма“ АД, което подарява на победителите различни луксозни издания в подкрепа на четенето и грамотността. Производителят на мляко и млечни продукти „Елви“ ООД ще помогне на участниците да се възстановят след изморителното изкачване със свои продукти, допълват организаторите. 

До 26 август е отворена виртуалната изложба „Книги и албуми за Освободителната война, съхранявани в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Регионалният исторически музей в Габрово ще представи и своята виртуална изложба „Монументи на Освобождението в образи“.

По-късно, след изкачването на стълбите към Паметника на свободата, ще има открит урок по история в мултимедийната зала към паметника. На площад „Възраждане“ в Габрово е предвидена тържествената заря-проверка. Вечерта на централния площад в Габрово е концертът на група „Епизод“. 

На 19 август в храма на Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Шипченските боеве. Предвидени са туристически походи. Официалната церемония по поднасяне на венци и цветя ще се състои при каменните барелефи в подножието на връх Свети Никола.

По-късно през деня ще бъде открита изложбата „Свобода без граници“ в пространството до Паметника на свободата и ще бъдат изнесени театралните възстановки „Битката при Орлово гнездо“ и „Възстановка на ден трети от боевете, описан от Иван Вазов“. 

В подножието на върха същия ден се организира презентация на националната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“.  На 20 август, на поляната под местността „Градище“ в Габрово, е предвиден празник за цялото семейство под надслов „Седем символа на свободата“. 

На 22 август Вера Бонева ще представи книгата „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“ в Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“. Завършващото събитие е на 25 август в градинката пред Глинените гърнета в Габрово - творческо ателие за стъкло, керамика и коприна, под мотото „Празнични докосвания в цвят и коприна“.

Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областната администрация в Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, община Габрово, Ротари клуб, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив.

Припомняме, че на 7 август в Националния музей на образованието в Габрово беше открита изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“. Събитието бе първото от програмата за тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

На 17 август бе представена и изложбата "Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877-1878 г.". 
Радослав Първанов/БТА