Депутатите промениха квотите в двете колегии на ВСС
Депутатите промениха квотите в двете колегии на ВСС / снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене съотношението на професионалната и политическата квота в съдийската и прокурорската колегии на Висшия съдебен съвет /ВСС/. След гласуването на текстовете от промените в Конституцията министърът на правосъдието Христо Иванов заяви от парламентарната трибуна, че подава оставка. По искане на Реформаторския блок депутатите гласуваха на второ четене тези текстове алинея по алинея.

ВСС осъществява правомощията си чрез пленум, съдийска и прокурорска колегия. Пленумът се състои от всички членове на Съвета, записаха депутатите.

По предложение на АБВ, подкрепено от ресорната комисия в парламента, беше променено договореното през юли съотношение на квотите.

Съдийската колегия на ВСС ще се състои от 14 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани пряко от съдиите, и шестима членове, избрани от Народното събрание. Текстът беше приет с 204 гласа "за", 12 "против" и 11 въздържали се.

Прокурорската колегия на ВСС ще се състои от 11 членове и ще включва главния прокурор, четирима членове, избрани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и петима членове, избрани от Народното събрание. "За" гласуваха 204 народни представители, седем бяха "против" и двама се въздържаха.

Отхвърлено беше предложението на Петър Славов /Реформаторски блок/ съдийската колегия да бъде намалена от 14 на 13 души, като петима да бъдат избирани от Народното събрание, а прокурорската да се увеличи от 11 на 12 члена, като шестима да са избирани от парламента.

Заместник-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев обясни, че са направили предложението за преразпределение на квотите, защото чрез него се постига в най-голяма степен балансът между властите. Предложенията гарантират и за съдийската, и за прокурорската общност, че няма да бъдат блокирани от парламентарната квота, посочи той.

Преди гласуването министърът на правосъдието Христо Иванов призова да се подкрепи такова разпределение на квотите във ВСС, каквото е разписано в компромисния проект за промени в Конституцията от лятото. "Съдиите трябва да имат свои представители и тези представители трябва да са мнозинство. Не е въпросът кой каква професия е упражнявал, колко време и т.н. Въпросът е кой кого представлява", посочи той. По думите му двамата председатели на върховните съдилища не може да се причислят към съдиите, избрани от съдиите, защото те не са избрани от съдии и защото много често те не идват от съдийската кариера. Трябва да е ясно, че фигурата на главния прокурор е изключително овластена, каза министърът. По думите му предвиждането на силна парламентарна компонента в прокурорската колегия е единственият начин да се започне процесът на въвеждане на някаква демократична отчетност в работата на прокуратурата.

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев отбеляза, че дали юлският компромис ще бъде спазен ще предопредели дали може да се гради доверие между власт и опозиция и степента на доверие в рамките на управляващото мнозинство. Този дебат за доверието неизбежно е свързан и с този за страха и зависимостите, посочи той. Промяната на позиции по отношение на съотношението на квотите, постигнат в рамките на юлския компромис, беше пряка последица от небивала компроматна медийна кампания в българското общество, коментира Кънев. Тонът на добро възпитание, културен диалог и лично смирение няма да бъде нарушен, но доверието ще бъде тежко нарушено, ако се потвърдят съмненията, че постигнатият компромис е станал жертва на нелегитимни политически влияния и на политически договорки между партии от мнозинството и партия от опозицията, без преки преговори, заяви съпредседателят на ПГ на РБ.

Искрено се развеселявам от вашата изповед за отношенията ви в управляващото мнозинство по този конституционен проект 2, един закъса някъде в деловодството, репликира го председателят на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков. Той посочи, че реформаторите са гласували заедно с ДПС и по кредитите, и по възрастта за пенсиониране, само че за пред публиката си обясняват колко им е тежко на душата. Гласувайте си заедно и спрете вече с тези маймунджулуци, заключи Миков.

Председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан отбеляза, че единственият аргумент, с който ДПС ще подкрепи конституционните промени, е загрижеността за публичния интерес. Не обвързваме резултата от това глаусване нито със съдбата на упралението, нито дали ще има ремонт на кабинета, не е наша работа, нямаме амбиции към централната власт в рамките на 43-то НС, посочи Местан. Той призова всички да помислят внимателно, защото, ако нито едно предложение не събере мнозинство, има риск целият конституциноен проект да бъде блокиран и да бъде елиминирана цяла година енергия.

Радан Кънев го репликира, че дали това разпределение е конституционно съобразно могат да преценят постфактум само 12 души. Не се опитваме да чертаем черно-бял свят, но това не отменя един прост факт и той е, че както в живота, така и в политиката, хората се делят на два вида - тези, които си държат на думата, и тези, които не, добави съпредседателят на ПГ на РБ.

Източник: БТА