Депутатите приеха промените в Закона за гражданската регистрация
Депутатите приеха промените в Закона за гражданската регистрация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пребиваване на даден адрес да може да се доказва не само с документа за собственост или договор за наем, а и с документ, доказващ ползването на имота за жилищни нужди. Това решиха депутатите като приеха окончателно промените в Закона за гражданската регистрация. Така на практика се приема за доказателство и редица други документи като например договор с ВиК.

За тези, които не могат да представят необходимите документи, специална комисия, съставена от служители от общинската администрация, МВР и Агенцията за социално подпомагане ще правят проверка и съответно препоръка до кмета или администрацията да се регистрира адресно. Сред другите облекчения за адресна регистрация е и това, че документите няма да са необходими, когато се регистрира съпруг или роднина по права линия.

Промените се налагат заради проблем, възникнал основно сред ромската общност. С Изборния кодекс се въведе изискване регистрацията в дадена община да става само след предоставяне на нотариален акт за обитавания имот или пък съгласие от собственика или договор за наем. Правилата бяха въведени, за да се ограничи т.нар. вътрешен туризъм, при който множество избиратели биват пренасяни от една община в друга, за да обърнат резултатите.

С одобрените днес промените няма да може регистрираните по настоящ адрес в дадено жилище да са повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да го обитават. Това би трябвало да прекрати практиката на един адрес да се регистрират по няколкостотин души.