Депутатите от ГЕРБ се събират заради Изборния кодекс
Депутатите от ГЕРБ се събират заради Изборния кодекс / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов събира депутати от ГЕРБ и изпълнителната комисия на партията, за да обсъдят текстовете на Изборния кодекс, на който президентът Росен Плевнелиев наложи вето.

След гласуването на спорните текстове от Патриотичния фронт заплашиха да минат в опозиция.

Политическите совалки за ревизия на Изборния кодекс продължават

Борисов вече се обяви в подкрепа на ветото и след среща с българи, живеещи в чужбина, стана ясно, че според него има сериозна опасност за стабилността на мнозинството. В профила си в социалната мрежа той вече заяви, че „стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани“. Именно затова премиерът се надявал на „разумен и справедлив консенсус“.

Серия от срещи, заседания и консултации по темата с орязания брой на изборните секции зад граница ще имат и останалите партии партньори в управлението - РБ, ПФ и АБВ.

АБВ обясниха, че преди да решат, ще искат да прочетат мотивите на президента. А от думите на Радан Кънев стана ясно, че Реформаторският блок е с нагласа да подкрепи ветото.

Заради ограниченията, които засягат и избирателите в Турция, ДПС и депутати от ДОСТ също се очаква да подкрепят ветото. На този фон от Патриотичния фронт предупреждават с излизане от мнозинството, ако критикуваните от президента текстове бъдат променени.

Още по темата от последните дни:

Реформаторите ще подкрепят президентското вето върху Изборния кодекс?

АБВ решава дали да подкрепи ветото на президента

Каракачанов: Не може да си играем с бъдещето на нашата страна

Депутатите от ГЕРБ се събират заради Изборния кодекс
netinfo

Ветото на президента засяга текстовете, които правят по-трудно откриването на избирателни секции в чужбина, особено в държави извън Европейския съюз.

Плевнелиев препоръча на политиците да си припомнят Конституцията

Вчера Росен Плевнелиев се обърна към депутатите с призив да си припомнят Конституцията. „Политиците се познават по действията, а резултатите определят кой какво е искал да свърши. С ветото си по Изборния кодекс напомням, че политическите партии трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат конституцията, където пише, че българските граждани имат равни права”, обърна се държавният глава.

Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

Вчера, след поредната серия от срещи при омбудсмана Мая Манолова, която беше домакин на разговорите на сънародниците ни с представители на АБВ, Реформаторския блок, БСП и БДЦ, българи, живеещи извън страната, поискаха от парламентарните сили избирателен район „Чужбина“.

Сънародниците ни зад граница искат също и автоматично разкриване на секции там, където ги е имало преди, както и за създаване на нови секции при подадени поне 40 заявления.