/ БТА
Народното събрание освободи председателя на Сметната палата - Цветан Цветков. Решението беше взето със 118 гласа "за" и 82 - "против".
Инициативата за смяната беше на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Шефът на Сметната палата: 1 790 000 лв. са даренията за предизборната кампания на партиите

Десислава Атанасова изтъкна като причина за освобождаването изтеклия мандат на председателя, който е седем годишен. "Няколко одита, възложени от парламента, не бяха представени в няколко легислатури на Народното събрание", посочи тя.

По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Тя посочи, че председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи да функционира така, както го изисква законът.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев заяви, че това, което прави парламентът, е меко казано скандално.

Всички участници в последните избори са се отчели пред Сметната палата

"Първата причина е, че от днес за днес решавате, че искате да отстраните председателя на Сметната палата, без мотиви", възмути се той и апелира да бъде започната нормална процедура. "Но да отстранявате председателя, без да имаме избран нов, показва мотиви, които нямат нищо общо с това, че му е изтекъл мандатът", коментира още Василев.

Цветан Цветков благодари на хората, които в 43-ото Народно събрание са го предложили и са гласували за неговия избор. 
Десислава Антова/БТА