Ръководството на Единната народна партия, част от "Изправи се БГ! Ние идваме", след гласуване, реши да не подкрепя кабинета, предложен с първия мандат. Това съобщиха от партията на своя официален сайт.

В хода на дискусията бяха отчетени съвпаденията в приоритетите, но не бе приет механизмът за оценка на предложения Министерски съвет и политиката на свършените факти. Това е неуважение към десетките хиляди български граждани, които са дали доверие на нашите народни представители в рамките на коалицията „ИЗПРАВИ СЕ БГ! НИЕ ИДВАМЕ!“, съобщават от формацията.

Трифонов: Подкрепата от „партиите на протеста“ към кабинета на ИТН е повече от логична

Липсата на споразумение, в политически план не дава гаранции за последователна политика за изваждане на България от модела на едноличната власт. В пълна сила това е валидно и за реформата в правосъдието и борбата с корупцията. Системата на представителната демокрация дава на депутатите пълномощията да представляват волята на своите избиратели и в този смисъл е неприемливо да се представят кандидатури със спорна репутация и то в решителен и тежък за страната момент.

"Запазваме желанието си за единодействие и постигането на декларираните политически цели със субектите на промяната. Смятаме, че това е възможно да се постигне при почтен диалог, прозрачност и ясни писмени гаранции, които ни отдалечават от модела ГЕРБ – ДПС", заявяват от формацията на Мария Капон.

"Присъствието ни в Народното събрание не е самоцел и затова сме длъжни да дадем възможност за изход от кризата, дори в рамките на третия мандат. Обратното за нас означава умишлено тласкане на България към криза, която с общи усилия бихме могли да избегнем", посочват още от Единна народна партия.