Депутатите изгониха Кузов от парламента
Депутатите изгониха Кузов от парламента / снимка: DarikNews

НС прекрати пълномощията като народен представител на Владимир Кузов заради постановената му условна 5-годишна присъда за педофилия. Това е първият депутат, който бива отзован по силата на Конституцията заради влязло в сила съдебно решение. Изненадващо нямаше пълно единодушие при гласуването.

 

Oт 181 народни избраници, участвали в гласуването, 178 гласуваха „за”, двама депутати – един от левицата и Стефан Софиянски от ОДС, се въздържаха, а един депутат от „Атака” гласува против.

 

Владимир Кузов е жертва, такова мнение изрази бившият му колега от „Атака” Ваню Хърков, който гласува против изгонването на Кузов. Хърков допълни, че скоро след обявяването на присъдата в частен разговор със заместник-председателя на парламента Любен Корнезов е било коментирано, че няма основание за такова решение. Корнезов обаче беше категоричен, че такъв разговор никога не е имало.

 

Ваню Хърков: Предполагам, че това решение е заради Европейската общност. Трябва да дадем някой. За мен той е жертва - И вълкът сит, и агнето цяло. За Кузов смятам, че изобщо не е виновен. В разговор с г-н Корнезов той също ми каза, че не подлежи на изключване Владо Кузов от парламента.

 

Любен Корнезов: Абсурд. Парламентът не може да каже дали един народен представител, включително и Кузов, дали е извършил престъпление или не е. Това е работа на съдебната власт. Има влязла в законна сила присъда. Който желае, може да сезира Конституционния съд, ако смята, че решението на нашия парламент е противоконституционно. Аз знам какво ще отговори, че е правилно нашето решение.

 

„Владимир Кузов е едно от ярките недоразумения в този парламент”, коментира бившият вътрешен министър Румен Петков, по чието време започна разследването срещу Кузов. „Представям си какво ще се излее срещу него, но не го жаля”, допълни депутатът от БСП.

 

След отзоваването на Кузов, парламентарната група на „Атака” ще се увеличи с един депутат, тъй като той беше избран за народен представител с листата на „Атака”, но после беше изгонен и стана независим. Очаква се Надя Иванова да заеме мястото му,  тъй като тя е следващата в листата на партията в 25 МИР в София.

 

На 18 февруари Върховния касационен съд отмени ефективната присъда за педофилия на депутата Владимир Кузов и я замени с условна. На основание чл. 66 от Наказателния кодекс съдът отложи изпълнението на наказанието лишаване от свобода за срок от три години, с  изпитателен срок от пет години.

 

Две съдебни инстанции признаха за виновен депутатът Владимир Кузов за това, че през 2001 г. е извършвал хомосексуални действия с малолетния тогава Николай Кирилов и го осъдиха на три години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален "общ" режим. Мотивите на Върховния касационен съд за смекчаване на наказанието са, че начинът на извършване на престъплението, не очертава завишена степен на обществена опасност на личността на подсъдимия.