Цяла нощ заседаваха депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси. Заседанието, което продължи през цялата нощ започна в 14:30 ч. вчера.

Народните представители обсъждаха на второ четене промените в Изборния кодекс, като докладът с внесените законодателни поправки е 67 страници.

Правната комисия потвърди: Гласуването при избори - с хартиена бюлетина и машина

Беше потвърдена на второ четене промяната за смесено гласуване – чрез хартиена бюлетина и машина. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.
 

правна комисия
БТА


Също така се гласува, че ще са необходими 100 заявления за откриване на секция за гласуване в чужбина, а не както досега – 40. Комисията прие предложението на „Възраждане“ да се промени структурата на ЦИК, която да отразява пропорционално разпределението на политическите партии в парламента и да бъде в състав от 25 души.

ПП поиска вот с хартиена бюлетина само в специално създадени секции

По време на среднощното заседание правната комисия прие с 12 гласа "за" и 11 "против" предложението на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен изборен район извън страната.

Предстои гласуването на второ четене в пленарна зала на промените в ИК, поради което депутатите от правната комисия заседаваха до 8:30 тази сутрин.
БТА