Депутати от РБ с жалба във ВАС заради отказа да бъде разкрита заплатата на Искров
Депутати от РБ с жалба във ВАС заради отказа да бъде разкрита заплатата на Искров / netinfo

Народните представители Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са внесли жалба до Върховния административен съд срещу отказа на новия гуверньор на БНБ да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров.Това съобщават от Гражданския блок на РБ.

По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес, посочват в своята жалба народните представители, цитирани в пресинформацията.

Управителят на БНБ с над 15 000 лв. заплата

На 30 юли т.г. година новоизбраният управителен съвет на БНБ обяви публично методиката и размера на възнагражденията си, се казва още в иска, според съобщението от Блока. Тази информация, както за новоизбраното, така и за предходното ръководство, има обществен характер и би следвало да бъде предоставена, се мотивират Димитров и Славов.

След като в средата на юли двамата депутати съгласно Закона за достъп до обществена информация искат данни за възнаграждението и премиите на Искров и неговите заместници, новият управител на Централната банка Димитър Радев отказва достъп до тази информация, се отбелязва в съобщението на РБ.

Предлагат заплатите в БНБ да са до 9000 лева

На 30 юли гуверньорът изпраща отговор на Петър Славов и Мартин Димитров, с което отказва информация за възнаграждението на своя предшественик с мотива, че това са лични данни, както и поради това, че за посочения период това е било класифицирана информация като служебна тайна, пише още в прессъобщението.