Депутати от опозицията искат анкетна комисия за фонд Научни изследвания
Депутати от опозицията искат анкетна комисия за фонд Научни изследвания / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Депутати от опозицията искат анкетна комисия за фонд "Научни изследвания"
59419
Депутати от опозицията искат анкетна комисия за фонд "Научни изследвания"
  • Депутати от опозицията искат анкетна комисия за фонд "Научни изследвания"

ДПС и БСП внасят подписка в парламента с искане да се сформира временна анкетна комисия, която да разследва сигналите за нарушения във Фонда за научни изследвания към образователното министерство.

Под искането са се подписали 62 народни представители.

Според опозицията, ако управляващите откажат да се сформира такава комисия, това означава, че искат да скрият истината.  

Лютви Местан попита как са одобрение близо 1024 проекта, как са класирани около 100 проекта за финансиране - дали на признак научна стойност на проекта или властта е извела собствени критерии, както твърдят учените, като приближеност на кандидатите към министъра или към изпълнителния директор на фонда. "Защо Сергей Игнатов крие рецензиите, въз основа на които са оценени проектите? Защо не е осигурена прозрачността, дължима априори, когато става въпрос за научни проекти?".

Местан подчерта, че отговорността за безобразията във фонда не може да се сведе само до ниво анголски професор, който вече е голям доктор, Рангел Гюров. "Отговорността е на ниво минимум министър на образованието и науката. Отговорността е на кабинета с министър-председател Бойко Борисов и затова очакваме и неговата реакция".

На въпрос дали оставката на Игнатов стои на дневен ред, Местан отговори: „Нека приключи работа тази анкетна комисия, но въпросът е по-скоро риторичен".

Искането за анкетна комисия идва, след като 200 учени протестираха и настояха за оставката на образователния министър.

Президентът Росен Плевнелиев призова Игнатов да даде обяснения за класираните проекти.