Аз не знам откъде президентът Радев вади тези заключения. Нито законодателната, нито изпълнителнителната власт трябва да излизат от правомощията си. От друга страна на съдебната власт трябва да осигури доверие за това, което прави. В последните няколко месеца се случиха събития, които  изсветлиха много процеси, които допълнително нарушиха това доверие. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти.

По-рано президентът Румен Радев заяви, че случващото се води до съмнението, че политическите партии искат да поставят свой човек на овакантеното място на поста главен прокурор.

ВСС трябва да избери най-качествените хора както по отношение на експертиза, така и за качества, заяви той.

Радев: Дано Конституцията да не се използва като параван за интимните сцени между някои партии

Той коментира и изказването на Радев по отношение на това, че България не трябва да помага на Украйна с оръжия и боеприпаси.

"Има решение на Народното събрание. В същото изказване, доколкото успях да се запозная, Радев е казал, че България помага на Украйна, включително с оръжие. От една страна участваме, от друга страна не участваме със снаряди. Така че нека президентът изясни това противоречие. Трябва да сме последователни, да спазваме решението на Народното събрание и да помогнем на Украйна да възстанови териториалната цялост. Загиват хора, изселени са семейства и деца. Да напомним за човешката трагедия, не виждам как тя ще завърши, докато тази война не спре по начин, по който да създаде устойчив мир. Много е лесно да се каже "дайте да спрем войната и да установим мир", но да припомним, че когато се установи несправедлив мир, следва нова война. Това знаем от примера на историята след Първата световна война, която води до Втората световна война",изтъкна министър-председателят.

Обнародваха указа на президента за освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор

"Очаквам една номинация от ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ за еврокомисар. Все още тече процес на обсъждане за избор на областни управители. Лично аз не харесвам квотния принцип, смятам, че той е грешен. Търсим консенсусни лица, доколкото е възможно", коментира още акад. Денков.

Той коментира и проблема със закъснялото приемане на бюджет. "Министърът на финансите проведе среща с всички министерства, за да обсъдят всички пера по бюджета. Нашият разчет е, че на 3 юли ще бъде приет на Министерския съвет, за да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила през август", подчерта Денков.

"Ще видите, че общият процент на субсидията и разходите, свързани с общините, е с увеличение от над 24%. Има приоритети и на места доста сериозни увеличения", изтъкна още премиерът.

На въпрос дали предстоящите местни избори са подводен камък за това правителство, Денков отговори, че се абстрахират максимално от външните фактори и да си вършат работата. Той поздрави министрите за бързата и адекватна реакция още от първите дни на правителството, предвид и проблемите с липса на зам.-министри.