"Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство. Днес е денят да изберете кабинет, който има смелостта и експертизата да вземе важните решение и да носи отговорността за тях". Това заяви кандидатът за премиер Николай Денков, който представи пред депутатите структурата, съставът, основните приоритети и цели на проектокабинета "Денков-Габриел", като уточни, че първите девет месеца той ще е министър-председател, а вторите девет месеца на поста ще бъде Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

Денков се ангажира кабинетът, ако бъде избран, да внесе бюджет с три процента дефицит, да изпълни ангажиментите си от международната програма, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна координация с Народното събрание за реализиране на законодателната програма, в т.ч. и промени в Конституцията.

Парламентът гласува кабинета „Денков – Габриел“ (НА ЖИВО)

"Детската ми мечта не е била да бъде премиер на държава в остра политическа криза, с разделено общество, детската ми мечта беше да бъда учен и аз я реализирах", каза Николай Денков и допълни: "Затова, ако не бъдат реализирани приоритетите, ще си подам оставката", заяви той.

След като номинираният за премиер с втория проучвателен мандат на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков представи приоритетите и структурата и състава на проектокабинета, в пленарната зала на Народното събрание започнаха разискванията.