Иван Демерджиев
Иван Демерджиев / Георги Димитров
Работим активно с Австрия, сигурен съм, че ще постигнем спад в броя на търсещите убежище. Така вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев коментира позицията на Австрия, разпространена в медийното пространство у нас, че ще запази ветото си върху разширяването на Шенген, докато няма траен спад на бежанците, търсещи убежище в Австрия, предаде БТА.

Демерджиев коментира темата след участие в парламентарен контрол.

Министърът на вътрешните работи посочи, че е обсъдил темата с австрийските власти, като отбеляза, че е регистриран спад на търсещите убежище, но „те искат да бъде още по-осезателен“. 

Демерджиев: ЕК започна да разбира, че опазването на границите е общ ангажимент


Министърът коментира и позицията на прокуратурата, че приемането на двата закона - създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и за реформа в антикорупционната комисия, нямат връзка с приемането на страната ни в Шенген. Демерджиев заяви: Напротив, имат пряка връзка.

Днес главният прокурор Иван Гешев и говорителят му прокурор Сийка Милева коментираха изказване на служебния външен министър Николай Милков, че приемането на двете законови промени, ще помогнат на България да получи „да“ за членство в Шенген. 

Главният прокурор написа в Туитър, че „служебният министър на външните работи Милков трябва да чете повече“. Той му „препоръчва“ да започне с Конституцията и законите на Република България, както и „становищата на Европейската комисия и Европейския парламент относно приемането ни в Шенген“.
Константин Костов/БТА