Демби пръв докладвал в полицията за готвени убийства на знакови фигури
Демби пръв докладвал в полицията за готвени убийства на знакови фигури / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Демби пръв докладвал в полицията за готвени убийства на знакови фигури
36296
Демби пръв докладвал в полицията за готвени убийства на знакови фигури
  • Демби пръв докладвал в полицията за готвени убийства на знакови фигури

Димитър Вучев-Демби е човекът, който първи е сигнализирал полицията за новосъздадена група, подготвяща убийствата на знакови фигури. Това стана ясно по време на заседание по делото срещу Красимир и Николай Маринови, по известни като Маргините, които са спрягани за поръчители на убийствата. Демби е дал тези сведения през 2005 г. Делото се води на втора инстанция, като до този момент името на Демби не беше срещано в материалите, свързани с процеса.

Сведенията за Демби съобщи пред съда бившия началник сектор наркотици в полицията Николай Спасов. В момента Маргините имат оправдателни присъди от първоинстанционния Софийски градски съд.Спасов посочи пред съда, че Демби изнесъл информацията за новосформираната група за убийства, защото се притеснявал за приемането на България в Европейския съюз и нейния тогавашен имидж пред Европа. Вучев казал пред разследващите, че мишени на групата са бизнесмен от Сандански, депутат от „Атака” и покойния Иван Тодоров-Доктора.

„Преди имаше информация и знаехме, че въз основа на него е образувано това дело, както и поделото на Златомир Иванов. Ще излязат и още дела, които са образувани въз основа на неговите показания. Тук се явяват противоречия в неговите показания, защото по делото на Златомир Иванов той казва, че от 2002-ра година е преустановил всякаква активна дейност, а днес полицейските служители казаха, че през 2005 г. той е бил активен контингент по линия на разпространение на наркотици”, заяви с кулоарите на съда адвокат Мариана Тодорова.

Съдът поиска обяснение от главния секретар на МВР Калин Георгиев за отказа му да предостави оперативното дело. Той ще трябва да обясни това си действие иначе съгласно закона трябва да бъде глобен от съда. Процесът продължава през януари, когато показания трябва да даде и Димитър Вучев-Демби