Децата в Стара Загора боледуват от обгазяванията
Децата в Стара Загора боледуват от обгазяванията / netinfo

Децата в Стара Загора боледуват девет пъти по-често от хронични белодробни заболявания в сравнение с децата, които живеят в Предбалкана. Това е неоспоримо доказателство за вредното влияние на атмосферното замърсяване върху детското здраве.

Заключението е записано в официалния доклад за скрининговото проучване на здравното състояние на децата в Старозагорска област. Проучването бе проведено по заповед на министъра на здравеопазването, след многократните обгазявания на региона.

Скрининговото проучване е обхванало девет хиляди деца от Стара Загора и други 871 деца от контролните общини Гурково и Павел баня. Изследването е проведено през май и юни миналата година и повечето деца са били клинично здрави. 60% от болните деца са с хронични увреждания на дихателните пътища ,лигавиците на гърлото, носа и очите.

Старозагорските деца боледуват от сенна хрема и алергични състояния два пъти по-често от тези в контролните селища, въпреки че живеят в по-благоприятна среда и с повече удобства. Експертите от Министерството на здравеопазването препоръчват да се намали вредното въздействие от замърсяването на въздуха и да се организират профилактични прегледи за ранна диагностика и лечение на детските заболявания в региона.

Работата на междзуведомствената комисия за изясняване на здравните рискове от обгазяванията на Стара Загора продължава.

Други новини от Стара Загора