Деца на магистрати и Барона източвали кредитни карти
Деца на магистрати и Барона източвали кредитни карти / netinfo

Зам.-окръжен прокурор Даниела Неделчева и съдия Галя Антонова са висшите магистрати, който имат връзка с организираната престъпна група, разбита за източване на кредитни карти, потвърдиха за Дарик радио от Генерална дирекция на полицията.

Децата на Антонова и Неделчева са задържани при спецакцията. Домовете им са обискирани. Открити са компютри, кредитни карти, пари, бели платки.

Засега няма данни магистратите от Силистра да са покровителствали престъпната дейност на близките си, казаха от Върховна касационна прокуратура.

Продължава проверката дали връзките са само родствени.

Тази нощ беше разбита група от българи източвали кредитни карти на територията на Испания, Италия, Австрия и Германия.

Задържани са петима, сред които Боян Петракиев-Барона. Той е регистриран в полицията за кражби, изнасилване, хулиганство и бягство от затвора. Сигналът за българите, източвали кредитни карти е подаден от партньорските служби. Групата се разработва от септември 2005-та година.

Домовете на 15 семейства са били претърсени в Силистра в рамките на спецакцията на Главна дирекция “БОП”, съобщи една от потърпевшите магистрати съдия Анелия Великова от Силистренския окръжен съд.

В изявление пред журналисти тя определи като неграмотни и некомпетентни действията на полицаите. По нейните думи, разследващите случая с фалшивите кредитни карти, са нахлули в дома на родителите й без законно разрешение от съдия, за да търсят компютърна техника, софтуер и други свидетелства. Съмненията са били насочени към 49-годишния Димитър Момчев, с когото Великова живеела на семейни начала. По-късно мъжът бил задържан, но му е отказан адвокат.

По тези и други нарушения Великова ще търси правата си в съда и ще уведоми главна прокуратура. За колегите си магистрати, в чиито домове също е имало обиски, тя отказа да говори. Окръжната прокуратура в Силистра не е уведомена за спецакцията, а местната полиция не дава информация.

Според адвоката Пейчо Йовев, чиито клиенти са Димитър Момчев и единият от задържаните младежи 28-годишният Милен Валентинов, полицейската акция е удар срещу съдебната система.