Дариха сектантска литература на библиотеките и читалищата в Пловдив
Дариха сектантска литература на библиотеките и читалищата в Пловдив / снимки: DarikNews

Всички читалища и библиотеки в Пловдив са получили по един кашон със сциентоложка литература, установи проверка на Дарик. Информацията бе потвърдена и от директора на Народна библиотека "Иван Вазов" Радка Колева. Книгите и дисковете са под формата на дарение от датския офис на международното издателство "Нова ера", те са на български език и са писани от създателя на сектата Лафайет Роналд Хърбард.

Въпреки че кметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви, че ще разпореди проверка по случая, се оказа, че такава вече е направена още преди месец, по заповед на неговия заместник Петко Атанасов.

Резултатите от проверката са готови поне от 20 дена и показаха, че всички читалища в града са получили книги на забранената в почти цяла Европа сциентоложка секта, допълни Колева.

Тя не можа да обясни защо обаче информацията е запазена в тайна от медиите и обществото. Радка Колева заяви, че е била разпитвана и от служители на ДАНС във връзка с тази литература и има информация от свои колеги от цяла България, че са получили такива дарения.

Очаква се нареждане от кмета на Пловдив Славчо Атанасов сектантската литература да бъде иззета и унищожена.

Дариха сектантска литература на библиотеките и читалищата в Пловдив
netinfo

Книги и дискове със сциентоложка литература са получили и всички читалища в Пазарджик. Такова дарение е било прието преди два месеца и от най-голямата библиотека в града "Никола Фурнаджиев", съобщи за Дарик директорът Лъчезар Риков. Заради съмнения за нередност от произхода на книгите те не са заведени, на места са отчислени или бракувани, коментира Риков. Още при получаване на дарението в Регионалната библиотека в Пазарджик е взето решение книгите да не се предлагат на читателите. Пазарджишката библиотека се е консултирала по проблема и с Българската библиотечна асоциация.