Дарение на Шеврон за прием за 3 март във Вашингтон не обвързва с нищо посолството ни в САЩ
Дарение на Шеврон за прием за 3 март във Вашингтон не обвързва с нищо посолството ни в САЩ / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Дарение на Шеврон за приема на 3 март във Вашингтон не обвързва с нищо посолството ни в САЩ
53296
Дарение на Шеврон за приема на 3 март във Вашингтон не обвързва с нищо посолството ни в САЩ
  • Дарение на Шеврон за приема на 3 март във Вашингтон не обвързва с нищо посолството ни в САЩ

Без насрещни задължения за българското посолство в САЩ е бил договорът за дарение с американската компания "Шеврон" за спонсорство на приема за 3-ти март във Вашингтон, стана ясно от думите на министъра на външните работи Николай Младенов в отговор на въпрос на Венцислав Лаков от "Атака". В пленарната зала Лаков припомни, че до герба на страната ни на поканата за приема присъствало и логото на Шеврон.

Венцислав Лаков попита дали нещо е предприето, за да не се допуска да стане практика българският герб да се превръща в рекламно лого на чужди фирми.

"Възможността да се използва спонсорството на частни фирми и лица при дипломатически събития с публичен характер е практика, която сме заимствали от различни страни от Европейския съюз. Спонсор на дипломатически събития се става по точно определена процедура чрез договори за дарение или спонсорство. Договорът съдържа изричен текст, че подпомагането се извършва без каквито и да било насрещни задължения за посолството. Средствата се превеждат пряко на извършващите съответните услуги, а не се превеждат като пари на посолството. В конкретния случай нашето представителство във Вашингтон се е обърнало към различни компании, които работят в България, с предложение за спонсорство на приема за националния ни празник. Отзовали са се четири компании, с които са сключени договори за спонсорство в съответствие с образците. Една от нашите цели е дипломатическите представителства да поддържат по всички подходящи начини българския бизнес в чужбина и тези чуждестранни компании, които искат да инвестират законно и взаимноизгодно в нашата страна", обясни министър Николай Младенов.